Insajder o najavi ubijanja u Srebrenici i skrivanju zločina

Radovan Karadžić na suđenju u Hagu, 14. veljače 2012.

Tijekom drugog dana iskaza na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću svjedok insajder Momir Nikolić je potvrdio kako mu je više njegovih kolega oficira Vojske Republike Srpske nagovijestilo da će svi zarobljeni muškarci iz Srebrenice biti ubijeni. Nikolić, koji služi dvadesetogodišnju kaznu zatvora u Finskoj nakon priznanja sudjelovanja u operaciji masovnih pogubljivanja u srpnju 1995.godine, haškim sucima je detaljno opisao kobne događaje nakon što je VRS ušla u zaštićenu zonu.

Nikolić je kao obavještajno-sigurnosni oficir Bratunačke brigade VRS-a bio u Konjević polju kad je zapovjednik Glavnog štaba Ratko Mladić tamo došao 13. srpnja 1995. godine. Velikom broju zarobljenika general Mladić je osobno obećao da im se ništa neće dogoditi.

No kad ga je Nikolić upitao – što namjerava s njima, pretpostavljeni kojem je osiguravao put poslao mu je jasnu poruku – prešavši rukom preko grla.

„Pitao sam ga: gospodine generale što će biti s ovim ljudima? Stvarno? To je bilo moje pitanje. Na što mi general Mladić nije odgovorio ništa. Jednostavno, pogledao me i rukom pokazao, evo ovako kako ja rukom pokazujem. Nasmijao se i otišao u auto. To je bila njegova reakcija, bez komentara, diskusije, ičega“, opisao je svjedok.

Momir Nikolić, svjedok insajder na suđenju Radovanu Karadžiću, 14. veljače 2012.


Prethodno je insajderu Nikoliću njegov kolega, pomoćnik zapovjednika za sigurnost u u štabu Drinskog korpusa Vujadin Popović, potvrdio da se izdvojenim muškarcima i dječacima u Potočarima ne sprema dobro.

„Znači svi oni koji su pokušali ući u autobuse, bez obzira je li su bili vojno sposobni ili nisu – potrebno je bilo da budu muškarci i da budu izdvojeni. I ti izdvojeni muškarci, znači, gospodin Popović ih je nazvao balijama i rekao, kada sam ga pitao što će biti s tim ljudima – da svi balije trebaju biti ubijeni“, prisjetio se svjedok.

Nikolić je izjavio kako nije vjerovao da će svi zarobljenici biti ubijeni, ali da se dogodilo suprotno. Prema njegovoj ocjeni svi bošnjački muškarci u bazi nizozemskog bataljona UN-a u Potočarima bili su civili koji nisu sudjelovali u borbama niti počinili bilo kakve zločine.

„U to sam ubjeđen 100 posto. U Potočare su došli oni ljudi koji su bili sigurni da nisu ništa učinili i da nemaju razloga bježati preko šume. Nego da su došli u Potočare i da zajedno sa svojim porodicama mogu biti sigurno evakuirani na slobodni teritorij kako je dogovoreno“, pojasnio je svjedok svoj stav.

Nakon što je potvrdio nekoliko masovnih smaknuća koja su se dogodila, svjedok je opisao tužiteljstvu kako su u skrivanju razmjera zločina, odnosno premještanju grobnica, sudjelovale uz vojne i lokalne civilne vlasti SDS-a, stranke kojoj je optuženi Karadžić također bio na čelu kao i što je bio glavni zapovjednik vojske kao predsjednik RS.

(Tko je sve sudjelovao u skrivanju zločina)


Nakon višesatnog glavnog ispitivanja Nikolića, insajdera koji je prvi među oficirima VRS-a priznao sudjelovanje u zločinu u Srebrenici, unakrsno je potkraj zasjedanja počeo ispitati Karadžić – optužen za to djelo po zapovjednoj odgovornosti.

Svjedočenje insajdera nastaviti će se i u srijedu.