Indija negira ulogu u ubistvu vođe Sikha u Kanadi

Kanadski premijer Justin Trudeau optužuje Indiju za ubijanje kanadskih Sikha

Indija je snažno odbacila navode kanadskog premijera Justina Trudeaua da je imala bilo kakvu ulogu u smrti vođe kanadskih Sikha, piše BBC.

Hardeep Singh Nijjar ubijen je iz vatrenog oružja ispred hrama Sikha 18. juna u Britanskoj Kolumbiji.

Trudeau je rekao da je kanadska obavještajna služba identificirala "vjerodostojnu" vezu između njegove smrti i indijske države.

Indijsko ministarstvo vanjskih poslova opisalo je te tvrdnje kao "apsurdne" i politički motivirane.

"Mi smo demokratska država sa snažnom posvećenošću vladavini prava", navodi se u saopštenju ministarstva.

Nijjara, 45, ubila su dvojica maskiranih naoružanih napadača sredinom juna uveče na prometnom parkingu Guru Nanak Sikh Gurdwara u Surreyu, gradu oko 30 km (18 milja) istočno od Vancouvera.

Istaknuti vođa Sikha u najzapadnijoj provinciji Britanske Kolumbije, javno je vodio kampanju za Khalistan - stvaranje nezavisne domovine Sikha u regiji Pendžab u Indiji. Njegove pristalice kažu da je u prošlosti bio meta prijetnji zbog svog aktivizma.

Indija ga je ranije opisala kao teroristu koji je vodio militantnu separatističku grupu - optužbe koje njegove pristalice nazivaju "neosnovanim".

Trudeau je u ponedjeljak u parlamentu rekao da je pokrenuo pitanje ubistva Hardeep Singh Najjara s indijskim premijerom Narendrom Modijem na nedavnom samitu G20 u Delhiju.

"Svaka umiješanost strane vlade u ubistvo kanadskog državljanina na kanadskom tlu je neprihvatljivo kršenje našeg suvereniteta", rekao je zakonodavcima.

Bijela kuća je u utorak rekla da je "duboko zabrinuta" zbog navoda premijera Trudeaua.

Indija je ranije negirala bilo kakvu umiješanost u ubistvo, a u utorak je njeno ministarstvo vanjskih poslova optužilo Kanadu da pruža utočište "teroristima i ekstremistima Khalistana" koji prijete sigurnosti Indije.

"Pozivamo vladu Kanade da preduzme brzu i efikasnu pravnu akciju protiv svih antiindijskih elemenata koji djeluju sa njihovog tla", saopštilo je ministarstvo.

Kanada kaže da je zbog ovog slučaja protjerala indijskog diplomatu Pavana Kumara Raija.

Pročitajte i ovo: Nakon više od mjesec dana potrage uhapšen indijski separatist

Trudeau je rekao da je Kanada izrazila zabrinutost zbog smrti Hardeep Singh Nijjara visokim sigurnosnim i obavještajnim agencijama u Indiji.

"Nastavljam sa velikom dozom odlučnosti da tražim da vlada Indije sarađuje s Kanadom kako bi se rasvijetlila ova situacija", rekao je.

Procjenjuje se da ima 1,4 do 1,8 miliona Kanađana indijskog porijekla. Zemlja ima najveću populaciju Sikha izvan države Pendžab u Indiji.

Trudeauove primjedbe dolaze nakon njegovog napetog sastanka s Modijem prošle sedmice tokom samita G20 u Indiji.

Tokom tog sastanka, prema saopštenju indijske vlade, Modi je optužio Kanadu da ne čini dovoljno da uguši "anti-indijske aktivnosti ekstremističkih elemenata", misleći na separatistički pokret Sikha u zemlji.

Pročitajte i ovo: Da li je svetu potreban G20?

Kanada je također nedavno prekinula pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini s Indijom. U njemu je dato nekoliko detalja o tome zašto, ali Indija je navela "određena politička dešavanja".

Nijjar je treća istaknuta ličnost Sikha koja je neočekivano umrla posljednjih mjeseci.

U Velikoj Britaniji, Avtar Singh Khanda, za kojeg se navodi da je bio šef oslobodilačkih snaga Khalistan, iznenada je umro u Birminghamu u junu.

Paramjit Singh Panjwar, koga je Indija proglasila teroristom, ubijen je u maju u Lahoreu, glavnom gradu pakistanske provincije Pendžab.

Pozadina napetosti između Delhija i Otave je sve veći pritisak koji je indijska administracija izvršila na vlade triju zemalja sa značajnom populacijom Sikha: Kanade, Australije i Velike Britanije.

Otvoreno je rekla da bi neuspjeh u rješavanju onoga što naziva "ekstremizmom Sikha" bio prepreka dobrim odnosima.

Australski zvaničnici rekli su da će ispitati vandalizam hinduističkih hramova od strane pro-Khalistan aktivista, ali neće spriječiti australske Sikhe da izražavaju svoje stavove o nezavisnoj domovini.