Ministri vanjskih poslova Kine i Rusije na sastanku Šangajske grupe u Indiji

Ministri vanjskih poslova na samitu u Indiji, 5. maja 2023.

Ministri vanjskih poslova Kine i Rusije sastali su se u petak u indijskoj primorskoj državi Goa, na samitu Šangajske organizacije za saradnju, čije su teme regionalna bezbjednost, borba protiv terorizma i produbljivanje ekonomskih veza, prenosi AP.

Šangajska organizacija uključuje Kinu, Rusiju i nekoliko drugih azijskih zemalja.

Indijski šef diplomatije Subramanjam Džajšankar kritikovao je odgovor svjetskih institucija na pandemiju COVID-19 i njihovu sposobnost da riješe geopolitičke izazove, ocijenivši da alternativni forumi poput Šangajske grupe imaju priliku da pomognu u rješavanju takvih izazova.

„S više od 40 odsto svjetske populacije unutar Šangajske grupe, naše kolektivne odluke će sigurno imati globalni utjecaj", kazao je Džajšankar.

Pročitajte i ovo: Predsjednici Kine i Brazila produbljuju veze, slažu se po pitanju Ukrajine

On je ukazao da je razvoj događaja poremetio globalne lance snabdijevanja, posebno energije, hrane i đubriva, i najteže pogodio zemlje u razvoju.

Indijski ministar spoljnih poslova nije spomenuo rusku invaziju na Ukrajini u svojim komentarima, a analitičari su prenosi AP, saopštili da je malo vjerovatno da će se Moskva zbog svoje invazije na Ukrajinu suočiti s odgovorom među članicama Šangajske grupe.

Navode da će umjesto toga Rusija iskoristiti sastanak da poveća svoj uticaj u regionu.

Bilateralni razgovori šefova diplomatija održani su 4.maja uoči sastanka, dok se Džajšankar sastao sa svojim kineskim i ruskim kolegom .

Do sastanka indijskog i kineskog ministara vanjskih poslova došlo je usred napete situacije duž njihove sporne granice, gdje je trogodišnji sukob uključivao hiljade vojnika stacioniranih u istočnoj regiji Ladakh.

Šef kineske diplomatije je nakon tog sastanka kazao da je granična situacija "ukupno stabilna" i da bi se obje strane trebale pridržavati postojećih sporazuma.