Srpska posla u Libiji: Trgovina oružjem preko posrednika

Vaš browser nepodržava HTML5

Srpska posla u Libiji: Trgovina oružjem preko posrednika

Piše: Senka Vlatković Odavić, Insajder

Trgovina oružjem kao mogući motiv otmice dvoje srpskih državljana zaposlenih u ambasadi Libije, takva nagađanja – koja su dolazila i od strane državnih funkcionera – do danas nisu ni dokazana, niti istražena.

Prema zvaničnim podacima, Libija već godinama nije na vrhu liste uvoznika oružja iz Srbije, a u poslednje tri godine u tu zemlju nije izvezen ni jedan metak iz Srbije.

Međutim, prema istraživanju "Insajdera bez ograničenja", koji se realizuje u saradnji sa Radijom Slobodna Evropa, bilo je nekoliko pokušaja da se poslovi izvoza oružja iz Srbije u Libiju aktiviraju i pre, ali i nakon svrgavanja Muamera el Gadafija sa vlasti. Poslove su dogovarali i država, ali i privatni trgovci.

U emisiji "Srpska posla u Libiji" otkrivamo kako je dogovaran jedini realizovan posao izvoza oružja u Libiju, i to 2013.

U poseti Beogradu, kao šef libijske delegacije, u martu 2013. bio je tadašnji zamenik ministra odbrane Libije Khaled Al Šarif. On je tada u libijskom Ministartsvu odbrane bio glavni čovek za naručivanje oružja. Međutim, 2015. u izveštaju panela eksperata, Ujedinjene nacije ga dovode u vezu sa islamističkom organizacijom Fajr Libya (Libijska zora).

Ispostavilo se da je Al Šarif, kao član islamističke grupe, hapšen još 2003. godine. Tada su ga uhapsile američke snage. Bio je u zatvoru američke Centralne obaveštajne agencije (CIA), da bi kasnije bio prebačen u Libiju. Iz zatvora je izašao po svrgavanju Muamera el Gadafija.

Tokom posete Al Šarifa Beogradu, održan je sastanak srpskih i libijskih delegacija ministarstava odbrane. Prema istraživanju "Insajdera bez ograničenja", tom sastanku je prisustvovao vlasnik privatne kompanije za izvoz oružja, Slobodan Tešić, koji je u to vreme bio na listi UN za zabranu putovanja. Sastanak je održan u prostorijama Ministarsva odbrane Srbije.

Ova saznanja novinara emisije "Insajder bez ograničenja" potvrdilo je Ministarstvo odbrane, ali tek u odgovorima po Zakonu o dostupnosti informacija.

Dozvole za izvoz oružja 2013. dobila je državna kompanija Jugoimport SDPR, ali je u posao uveden kupac - posrednik Karso limited. Ostalo je nejasno zašto je u trgovinu oružjem između dve zemlje uvođen posrednik.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine Stevan Nikčević, koji je zadužen za izdavanje dozvola za promet naoružanjem i vojnom opremom, kaže da je SDPR dobio osam dozvola, a da je za taj posao dobijena i saglasnost ekspertskog panela UN-a koji je zadužen za Libiju. Nikčević je do 2012. bio i direktor državne kompanije Jugoimort SDPR.

"Dobili smo saglasnost preko Ministarstva spoljnih poslova, Komiteta za sankcije Saveta bezbednosti UN-a i njihovog ekspertskog panela koji se bavi pitanjem Libije. Oni su poznavali učesnike u poslu i mi smo izdali tih osam dozvola. Po isteku dozvola nakon godinu dana, kada nam kompanija dostavlja izveštaj o realizaciji, obavešteni smo da se četiri dozvole uopšte nisu iskoristile, one su vraćene, a četiri dozvole su delimično iskorišćene i o tome smo dobili izveštaj kompanije", kaže Nikčević.

Taj izvoz je prema saznanjima "Insajdera bez ograničenja", ali i zvaničnim podacimja koje smo tražili, realizovan preko kupca koji se nalazi na Kipru, privatne kompanije. Oružje je išlo ka Ministarstvu obrane Libije, dakle država – državi.

Stevan Nikčević: SDPR je dobio osam dozvola


Na pitanje "Insajdera bez ograničenja" zašto je uveden posrednik, Stevan Nikčević odgovara: "To nije pitanje za mene, to je pitanje komercijalnog odnosa, Jugoimporta, SDPR-a i kupca njihove robe, odnosno korisnika".

A na pitanje da li je Nikčević, dok je bio direktor SDPR-a, koristio posrednike pri sklapanju poslova između država, odgovara: "Mi taj model nismo koristili, ne znam kakve su okolnosti bile u tom momentu, ali mi prema Libiji nismo radili tako, radili smo direktno".

SDPR nije odgovorio na pitanja po Zakonu o dostupnosti informacijama, niti je direktor te kompanije pristao da razgovara sa novinarima emisije "Insajder bez ograničenja".

Dve godine kasnije, panel eksperata UN-a konstatuje da je kompaniju Karso pri sklapanju ugovora predstavljao Slobodan Tešić. Tešić je skinut sa crne liste UN-a šest meseci nakon sastanka u Beogradu, 29. novembra 2013. godine.

Za emisiju su odbili da govore i Aleksandar Nikolić, bivši državni sekretar u Ministarstvu odbrane koji je bio domaćin sastanka u Beogradu, ali i aktuelni ministar odbrane Zoran Đorđević, koji je takođe kao državni sekretar prisustvovao sastanku.

Ovaj posao na kraju je delimično realizovan. Od 95 miliona dolara vrednosti dozvola, izvezeno je oružje za svega 3,7 miliona dolara.