Odgovor na Inckove mjere narednih dana

Boris Tadić u Banjaluci 22. juna, Foto: Milorad Milojević

U Banjaluci se još očekuje rasplet situacije nastale nakon što je u subotu visoki predstavnik Valentin Incko poništio zaključke Narodne skupštine RS o prenosu nadležnosti s entiteta na državu. Tim povodom u Banjaluci je boravio i predsjednik Srbije Boris Tadić. Premijer RS Milorad Dodik najavio je zauzimanje stava na sastanku lidera političkih partija iz RS, koji će biti održan po povratku predsjednika RS Rajka Kuzmanovića iz Rusije.
U Banjaluci je u ponedjeljak uveče predsjednik Srbije Boris Tadić razgovarao sa premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom, a sastanku su prisustvovali i predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, te predsjednik Narodne Skupštine RS Igor Radojičić. Glavna tema razgovora bila je odluka visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da poništi zaključke Narodne skupštine o efektima prenosa nadležnosti sa entitetskog na nivo BiH. Tadić je o tome razgovarao i sa predstavnicima političkih stranaka iz RS.

Poslije razgovora sa premijerom RS Miloradom Dodikom, predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je da je nakon poništavanja zaključaka entitetske Narodne skupštine od strane Visokog predstavnika Valentina Incka, u Bosni i Hercegovini
Srbija ne prihvata nikakvu politiku nametanja rešenja. Za Srbiju je prihvatljivo svako rešenje koje prihvate predstavnici sva tri naroda u Bosni i Hercegovini.
nastala nova situacija zbog koje se niko, pa ni sam Inzko, ne osjeća dobro. Tadić je poslije sastanka kojem su prisustvovali i predsjedavajući predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović, te predsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske Igor Radojičić rekao da i u sadašnjoj situaciji treba ići u razgovor i komunikaciju.

„Trebalo bi polako izaći iz jedne ovakve situacije, iz jednog političkog ambijenta i ući u komunikaciju, način donošenja političkih odluka koje su pre svega legitimne i koje obezbedjuju stabilnost, obezbedjuju razvoj. Srbija je i garant Dejtonskog sporazuma, Srbija je i garant punog teritorijalnog integriteta u suvereniteta Bosne i Hercegovine. Od takve politike ne odustaje. Istovremeno, Srbija ne prihvata nikakvu politiku nametanja rešenja. Za Srbiju je prihvatljivo svako rešenje koje prihvate predstavnici sva tri naroda u Bosni i Hercegovini.“

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da bi se kroz političke konsultacije već u narednih nekoliko dana mogao usaglasiti i odgovor na odluku Valentina Incka da poništi zaključke.
Ona ne mogu više da se koriste. Što se tiče nas iz Republike Srpske, ja mislim da je ovo zadnji put kada je moguće da visoki predstavnik sa određenim legitimitetom povuče takvu jednu odluku.


„Bonska ovlaštenja pripadaju prošlosti. Ona ne mogu više da se koriste. Što se tiče nas iz Republike Srpske, ja mislim da je ovo zadnji put kada je moguće da visoki predstavnik sa određenim legitimitetom povuče takvu jednu odluku. Mi ćemo u RS razgovarati sa drugim političkim partnerima o tome na koji način ćemo izraziti naše stavove putem Parlamenta i Vlade. To će se desiti narednih dana, kao što znate predsjednik RS je van zemlje. Kad on dođe, imaćemo sastanak lidera političkih partija iz RS i tu ćemo koncipirati naš stav.“


Boris Tadić je nakon zvaničnog obraćanja tokom kojeg novinarima nije bilo dozvoljeno da postavljaju pitanja, iza zatvorenih vrata razgovarao i sa predstavnicima političkih stranaka iz Republike Srpske.

Na odgovor iz RS na Inzkove mjere tako će se sačekati još neko vrijeme.

Uslijediće blokada u državnom Parlamentu?

Parlament BiH
Za sada postoje dva moguća izlaza iz postojeće situacije - ili da se prihvati poništavanje zaključaka ili da Savez nezavisnih socijaldemokrata pripremi "kontramjere", među kojim se pominje napuštanje funkcija u državnim institucijama. Koliko će prvo korištenje bonskih ovlaštenja visokog predstavnika doprinijeti izlasku iz očigledne krize u kojoj se zemlja nalazi, odnosno, koliko će pogoršati situaciju?

Iako je visoki predstavnik u BiH prije dva dana donio odluku o poništavanju zaključaka Skupštine RS-a o prenosu nadležnosti, ne smiruju se političke rasprave u zemlji o tom potezu, jer malo je zadovoljnih. Dok predstavnici stranaka u Republici Srpskoj Inckovu odluku osuđuju, u Federaciji je smatraju preblagom. I jedni i drugi, ne vjeruju da će ona ubrzati reformske procese u Bosni i Hercegovini, kako to misli prvi čovjek međunarodne zajednice u BiH.

Za vodeću političku partiju u RS-u, SNSD, odluka je retrogradna i korak ka zatvaranju OHR-a. Istovremeno, najavljuju da će se u državnom Parlamentu poslanici te partije o svim značajnijim pitanjima u narednom periodu konsultovati sa Skupštinom RS-a. Poslanik Milorad Živković:
Milorad Živković


„Ja mislim da ova odluka – ja je gledam kao ugriz jednog bezubog lava i napad na jednu čeličnu konstrukciju koja je, kako ja vidim RS - mislim da je to praktično korak ka traženju kompromisa i dijaloga ovdje u BiH, koji je jedini moguć. Sve ostalo, nametanje bilo kakvih oblika „demokratije“ koji dolaze iz OHR-a, da je to zaboravljeni period.“

Odluka visokog predstavnika nije zadovoljila ni Stranku demokratske akcije. Sudeći prema izjavama vodećih ljudi u stranci, očekivali su mnogo više. Potpredsjednik Sadik Ahmetović ističe da Inckovo poništavanje zaključaka neće ubrzati procese u BiH, a objašnjava i zašto:
Sadik Ahmetović, Foto: Midhat Poturović


„U zadnje vrijeme, pogotovo politika Milorada Dodika koja kontinuirano udara na temelje države BiH, na njene institucije, mora jasno i nedvosmisleno promijeniti svoj politički kurs. Dakle, mora djelovati u skladu sa Dejtonom, mora prihvatiti BiH kao suverenu državu, mora na određeni način pokazati javnosti da je BiH država svih konstitutivnih naroda, nikako politika koja na određeni način zagovara secesiju jednog dijela države BiH.“


I u Stranci za BiH su mišljenja da neće doći do ubrzanja reformskih procesa u BiH nakon odluke visokog predstavnika. Član Predsjedništva stranke, Beriz Belkić:
Beriz Belkić, Foto: Midhat Poturović


„Ja se bojim da će refleksije i rezultati biti nešto drugačiji, da će doći do određenih reakcija koje će više ličiti na blokade i onoga što se jedva miče, a ne da će to biti poticaj u pravcu napretka. Bojim se, jednostavno, da njegova najava neće imati ostvarenje u budućnosti.“

Član Središnjeg odbora HDZ-a BiH Velimir Jukić:

„Očito je da su svi ekonomski procesi u BiH značajno usporeni, treba nešto uraditi da bi se to ubrzalo. Ja očekujem da će to ipak, u nekom smislu, navesti ljude da ozbiljnije pristupe određenim reformama i da ih malo ubrzaju.“


U SDP-u smatraju da će Inckova odluka ubrzati procese u BiH, ali, kako ističu, nisu sigurni u kom pravcu. Generalni sekretar Svetozar Pudarić:

„Sigurno neće ostati bez posljedica. Kakve će posljedice biti, zavisiće samo od političkih stranaka u BiH, a ne od međunarodne zajednice. Nažalost, čini mi se da će SNSD ići u pravcu daljnje radikalizacije odnosa u BiH.“
Havijer Solana


Uprkos različitim tumačenjima bh. političara, visoki dužnosnici Evropske unije i NATO-a su jedinstveni su ocjeni da u postojećim političkim okolnostima zemlja ne može da napreduje ka evroatlantskim integracijama. Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku, Havijer Solana, ističe da bh. političari treba da odluče da li žele ići u pravcu Brisela.

Zaključke Skupštine RS-a, Solana ocjenjuje suprotnim Dejtonskom sporazumu. Učinjeni su svi napori da se to izbjegne. Međutim, bilo je nemoguće i stoga se na kraju moralo reagovati, kazao je Solana.

Uprkos upozorenjima zvaničnog Brisela i različita tumačenja koja imaju bh. političari kada je riječ o poništavanju zaključaka Skupštine RS-a, jedno je sigurno - odluka Valentina Incka itekako će uticati na dalje unutrašnje-političko stanje u BiH. Najopasnije bi bilo da SNSD Milorada Dodika preduzme «kontra mjere», što bi situaciju dodatno komplikovalo.

Predsjednik Srbije Boris Tadić, koji je danas poslijepodne stigao u Banja Luku, prema nekim procjenama, ima zadatak smirivanja situacije.

Više o Inckovoj odluci možete pročitati OVDJE. Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko prije dva dana poništio je zaključke Narodne skupštine Republike Srpske o efektima prenosa nadležnosti sa entitetskog na nivo BiH koji su usvojeni 14 maja, a stupili na snagu 16 juna objavljivanjem u Službenom glasniku. Više o zaključcima Narodne skupštine pročitajte OVDJE.