Incident poremetio glasanje u ruskom konzulatu u Kišinjevu

Prijavljen je požar u ruskom konzulatu u Kišinjevu dok su Rusi glasali na predsjedničkim izborima 17. marta 2024.

Glasanje na ruskim predsjedničkim izborima prekinuto je u ruskom konzulatu u Kišinjevu 17. marta nakon što je bačen Molotovljev koktel preko ograde konzulata Ruske Federacije u Kišinjevu, nakratko ometajući glasanje tokom izbora na kojima se očekuje da će pobijediti sadašnji predsjednik Vladimir Putin.

Policija je privela osumnjičenog odmah nakon incidenta koji se dogodio oko 11.30 sati, kada je nekoliko desetina ruskih državljana stajalo u redu ispred ruskog konzulata, čekajući da ostvare svoje pravo glasa, kao i nekoliko novinara.

Očevici su novinarima Radija Slobodna Evropa(RSE) na mjestu događaja rekli da su vidjeli čovjeka koji je nosio medicinsku masku kada je nešto bacio preko ograde konzulata. Policija je kasnije saopštila da je osumnjičeni bacio "dva kontejnera sa zapaljivim supstancama".

Reporteri RSE javljaju da je tokom pritvora osumnjičeni vikao na ruskom "Mrzim Rusiju" ruskim glasačima koji su trčali za njim, psujući ga.

Policija je saopštila i da je osumnjičeni 54-godišnji muškarac sa moldavskim državljanstvom, ali je navela da ima i ruski pasoš.

"Tokom saslušanja objasnio je svoj postupak kroz neko nezadovoljstvo koje ima u odnosu na postupke ruskih vlasti", navodi se i u policijskom saopštenju.

Pročitajte i ovo: Putin produžio vladavinu uvjerljivom pobjedom na strogo kontrolisanim izborima

Biračko mjesto u Konzulatu Ruske Federacije u Kišinjevu također je jedino otvoreno uz saglasnost moldavskih vlasti za ruske predsjedničke izbore. Ali Rusija je otvorila još šest biračkih mjesta u pridnjestrovskom regionu, uprkos protivljenju moldavskih vlasti.

Vaš browser nepodržava HTML5

Mirno 'Podne protiv Putina' u Podgorici

Glasanje u 11 vremenskih zona

Ruski birači glasaju na gotovo 100.000 biračkih mesta u 11 vremenskih zona zemlje, kao i u regionima Ukrajine koje je Moskva nezakonito anektirala.

Ukrajinska i vlade zapada osudile su Rusiju zbog održavanja glasanja u tim dijelovima, nazivajući ih nezakonitima.

Očekuje se da će rezultati biti objavljeni 18. marta.

Tačno mjesec dana prije otvaranja birališta, Putinov najglasniji kritičar, opozicioni političar Aleksej Navaljni, umro je u izolovanom arktičkom zatvoru pod sumnjivim okolnostima dok je služio kazne za koje njegove pristalice smatraju da su politički motivisane.

Mnogi posmatrači kažu da se Putin riješio čak i najslabijeg izazivača kako bi osigurao veliku pobjedu koju može da navede kao dokaz da Rusi podržavaju rat u Ukrajini i njegovo postupanje prema tom sukobu.

Predsjednički izbori predstavljaju prvi veliki izlazak na birališta u Rusiji otkako je Putin pokrenuo invaziju na susjednu Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Putin (71), koji je kontinuirano bio na poziciji predsjednika ili premijera posljednjih gotovo 25 godina, takmiči se protiv trojice manje znanih političara: čelnika Liberalno demokratske stranke Leonida Sluckog, zamjenika predsjednika Državne dume Vladislava Davankova iz stranke Novi ljudi te poslanika Državne dume Nikolaja Haritonova iz Komunističke partije, čije se političke pozicije teško razlikuju od Putinovih.

Centralna izborna komisija Rusije odbila je prošlog mjeseca kandidaturu Borisa Nadeždina, 60-godišnjeg političara koji je kritikovao rusku agresiju na Ukrajinu.

Kandidatura mu je odbijena zbog, kako je obrazložila Komisija, nevažećih potpisa podrške za njegovu kandidaturu. Uprkos njegovim žalbama, Vrhovni sud Rusije je potvrdio odluku Izborne komisije.

Potpise podrške Nadeždinovoj kandidaturi prikupljali su i ruski državljani u Srbiji, kao i drugdje u dijaspori.