I bez volje Bošnjaka izabrano Vijeće naroda RS

Sala u kojoj zasjeda Vijeće naroda RS

U nastavku konstitutivne sjednice Vijeća naroda RS, Моmir Маlić iz Kluba srpskih delegata izabran je za predsjedavajućeg ovog tijela. Za potpredsjedavajućeg Vijeća, iz reda hrvatskog naroda, izabran je Zoran Lipovac, a Miroslav Mikeš za potpredsjedavajućeg iz reda ostalih.

Predsjedavajući Vijeća, Momir Malić, objasnio je da je Klub Bošnjaka u ponedeljak ponovo, kao i 23. decembra, kada je konstitutivna sjednica prekinuta, predložio za predsjedavajućeg Mirsada Đapu iz SDP-a BiH, što nije bilo privatljivo za ostale.

„Mi jasno kažemo da nam nisu bili prihvatljivi delegati iz Socijaldemokratske partije, prije svega zbog jedne ukupne politike u BiH, već duže vrijeme, a posebno sada, u vrijeme konstituisanja vlasti na nivou Bosne i Hercegovine, gdje se SDP i SNSD, kao dvije najjače političke partije u BiH, praktično pobjednici na izborima, potpuno razilaze oko koncepta konstituisanja vlasti. Ali, oni nisu koristili ni tu mogućnost da eventualno predlože nekog drugog kandidata. Oni su a priori bili, apsolutno, samo za gospodina Đapu. Ja samo govorim da oni čak nisu ni to konzumirali“,
kaže Malić.
Mirsad Đapo

S druge strane, predsjednik Kluba Bošnjaka, Mujo Hadžiomerović, podsjetio je da je ustavno pravo Kluba Bošnjaka da predloži kandidata za predsjedavajućeg, dodajući da je Mirsad Đapo iz SDP-a BiH bio kandidat ovog kluba od kojeg nisu htjeli odustati.

„Ustavno pravo da predloži Klub Bošnjaka svog predstavnika, mi smo iskoristili, a prethodno su bili međustranački dogovori da za potpredsjednika Narodne skupštine kandidujemo iz Stranke demokratske akcije, a u Vijeću naroda predsjedavajućeg iz stranke SDP“, kazao je on.

Malić je naglasio da su preostalih 20 delegata s obzirom da se odluke donose većinom, izabrali rukovodstvo Vijeća.

Kako Bošnjaci nisu predložili nikoga za potpredsjedavajućeg iz svog kluba, da bi se ispoštovale poslovničke procedure, Predsjedništvo Vijeća naroda je donijelo odluku i izabralo predsjedavajućeg kluba Bošnjaka Hadžiomerovića za vršioca dužnosti potpredsjedavajućeg, kazao je Malić.

„Vijeće je, izborom predsjedavajućeg iz reda srpskog naroda, potpredsjedavajućeg iz reda hrvatskog naroda i drugog potpredsjedavajućeg iz reda ostalih, konstituisano. Istovremeno, ovom odlukom smo utvrdili da je šef Kluba Bošnjaka u predsjedništvu ovlašteni potpredsjedavajući i da će vršiti tu funkciju dok ne predlože svog kandidata za izbor potpredsjednika“, naveo je Malić.

Klub Bošnjaka pokrenuće mehanizme zaštite vitalnog nacionalnog interesa

Objašnjavajući razloge napuštanja sjednice, Hadžiomerović je rekao da je osam delegata iz Bošnjačkog kluba napustilo sjednicu jer nisu htjeli da učestvuju u kršenju Ustava RS.

Nijedna od šest funkcija koje garantuje Ustav RS u sudskoj, izvršnoj i zakonodavnoj vlasti nije pripala Bošnjacima, objasnio je Hadžiomerović.

„Klub Bošnjaka iskoristiće svoje pravo pokretanjem mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa pred Ustavnim sudom RS, a to znači odlaganje konstituisanja vlasti u predviđenim rokovima, te realizaciju već usvojenih odluka i zakona u Narodnoj skupštini RS. Posebno ističemo da bi izbor predsjednika iz reda srpskog naroda za predsjedavajućeg Vijeća naroda RS proizveo dodatne probleme oko konstituisanja zakonodavne i izvršne vlasti u Republici Srpskoj“, kaže Hadžiomerović.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Igor Radojičić, s druge strane, smatra da je sve urađeno po Ustavu i poslovniku te naglašava da se bošnjački delegati u Vijeću naroda RS-a "ne mogu" žaliti ni pred entitetskim ni pred državnim Ustavnim sudom, iako je danas bez njihovog prisustva izvršen izbor rukovodstva tog zakonodavnog tijela.

„Povrede vitalnog nacionalnog interesa je moguće pokrenuti na aktima Narodne skupštine. Ustav je jasan: Vijeće razmatra akte Narodne skupštine i na njima može pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa. Ne pokreće Vijeće pitanje vitalnog nacionalnog interesa samo na svoje odluke. Znači, nema nikakvog osnova da Vijeće, kao što je naznačavano tamo, eventualno pokrene veto na sopstvenu odluku“
, rekao je Radojičić.
Popović: Mislim da je ovo zaista nešto što nije trebalo da se desi i ja zaista ne znam kome ovo sve treba i u svrhu čega.

Na ovakve ocjene funkcioner SDP-a BiH Slobodan Popović kaže:

„Kad zamijenite teze, onda je sve moguće. Čak i drvena peć – ali ako u njoj ne ložite. Mislim da je ovo zaista nešto što nije trebalo da se desi i ja zaista ne znam kome ovo sve treba i u svrhu čega. Priča o tom da je SDP onaj koji želi da napravi problem u procesu konstituisanja zakonodavne vlasti u Republici Srpskoj apsolutno ne stoji.“

Iako Malić najavljuje da će Vijeće naroda već narednih dana početi sa razmatranjem zakona koje je usvojila Narodna skupština RS, očigledno je da će puno posla u tumačenjima poslovnika i Ustava imati pravnici.

Hadžiomerović je najavio da Bošnjaci neće učestvovati u radu Vijeća naroda, tako da će se morati dati i dodatno tumačenje da li tijelo koje bi trebalo da štiti nacionalne intrese tri konstitutivna naroda u BiH može raditi bez jednog naroda.