Huti dronovima gađali ciljeve u Saudijskoj Arabiji

Jemenski pobunjenički pokret Huti saopštio je 7. decembra da je ispalio nekoliko balističkih projektila i 25 naoružanih dronova na Saudijsku Arabiju (na slici: dronovi na izložbi na nemenovanoj lokaciji u Jemenu, čiju su fotografiju objavili portparoli Huta 2019. godine)

Jemenski pobunjenički pokret Huti saopštio je 7. decembra da je ispalio nekoliko balističkih projektila i 25 naoružanih dronova na Saudijsku Arabiju, ciljajući naftna postrojenja državne kompanije Aramko u Džedi i ministarstvo odbrane u Rijadu.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom koja se bori protiv Huta u Jemenu saopštila je kasno u ponedeljak (6. decembar) da je jedan projektil presretnut iznad saudijske prestonice Rijada, gde su stanovnici prijavili glasne eksplozije.

Nije bilo izveštaja o žrtvama ili značajnoj šteti nakon poslednjih napada Huta.

Rojters navodi da saudijski naftni gigant Aramko, koji ima fabriku za distribuciju naftnih derivata u Džedi koju su ciljali iranski orijentisani Huti, nije odmah komentarisao navode o napadu.

Tokom 2019. godine, napadi na objekte Aramka na istoku zemlje uništili su više od polovine proizvodnje nafte u Saudijskoj Arabiji.

Pročitajte i ovo: U Jemenu više od 6.000 raseljenih nakon napredovanja pobunjenika na zapadu

Portparol Huta rekao je 7. decembra da su njegove snage ispalile šest naoružanih bespilotnih letelica na Aramkov kompleks u Džedi i vazdušnu bazu King Fahad u saudijskoj oblasti Taif, navodi se u saopštenju prenošenom na TV grupe Masira.

On je rekao da su gađane i vojne lokacije u Rijadu i gradski aerodrom.

Pokret Huti pojačao je prekogranične napade pošto je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom intenzivirala svoje vazdušne napade na glavni grad Jemena Sanu i gasom bogat region Marib, koji je ove godine postao fokus sedmogodišnjeg rata. Šiitske pobunjenike Hute podržava Iran, dok vladine snage podržava koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijomm.

Nekoliko desetina hiljada ljudi poginulo je od 2014. godine kada je počeo građanski rat u Jemenu, a nekoliko miliona je raseljeno.

Jemen je pored rata jedna od najsiromašnijih zemalja gde 80 odsto stanovništva zavisi od međunarodne pomoći i na ivici je gladi. UN smatraju da u toj zemlji vlada najgora humanitarna kriza na svetu.

Pročitajte i ovo: Jemen: Najmanje devet poginulih u eksploziji na aerodromu u Adenu