Hrvatska pozvana da smanji prenapučenost u zatvorskim ustanovama

Hrvatskoj su potrebne djelotvornije mjere kako bi se riješio problem prenapučenost zatvorskih institucija te posljedični stres kojem su izloženi pritvorenici i pritvorsko osoblje, poručilo je UN-ovo izaslanstvo

Hrvatska je napredovala u nastojanjima da poboljša uvjete u pritvorskim i zatvorskim ustanovama u državi, ali potrebno je učiniti još više, uključujući i smanjenje prenapučenosti i njenog negativnog učinka na osobe lišene slobode, poručilo je UN-ovo izaslanstvo nakon posjete Hrvatskoj, priopćeno je iz te institucije.

Ovo su komentari izaslanstva Pododbora Ujedinjenih naroda za sprečavanje mučenja (SPT) koje je na kraju svog posjeta Hrvatskoj vlastima predstavilo povjerljiva preliminarna zapažanja o tome kako bolje zaštititi osobe lišene slobode od mučenja i okrutnog, neljudskog i ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja.

"Iako cijenimo napore koje Hrvatska u tom smislu čini, potrebne su djelotvornije mjere kako bi se riješio problem prenapučenost zatvorskih institucija u državi te posljedični stres kojem su izloženi pritvorenici i pritvorsko osoblje", rekla je Marie Brasholt, koja je predvodila izaslanstvo SPT-a u Hrvatskoj.

"Vjerujemo da će značajnije korištenje alternativnih rješenja doprinijeti smanjenju broja osoba zadržanih u pritvoru te da će se tako poboljšati uvjeti života onih koji moraju biti pritvoreni", dodala je.

Kako navode, izaslanstvo SPT-a posjetilo je različita mjesta lišavanja slobode, uključujući zatvore, kaznionice, policijske postaje i centre za zadržavanje migranata kao i ustanove socijalne skrbi.

Razgovarali su s vladinim dužnosnicima i Nacionalnim preventivnim mehanizmom (NPM).

Izaslanstvo je također pratilo djelatnike NPM-a tijekom njihova posjeta jednom zatvoru i pritvorskoj jedinici policijske postaje.

"Kako bi sustav prevencije učinkovito funkcionirao, neophodno je da se relevantne institucije angažiraju u provođenju preporuka NPM-a i uzmu u obzir njihove nalaze. Istovremeno, država mora osigurati neovisnost Mehanizma i staviti mu na rapolaganje dovoljno resursa za provođenje njegovog mandata prevencije", izjavila je Brasholt.

SPT prati kako države koje su ratificirale Fakultativni protokol uz Konvenciju protiv mučenja ispunjavaju svoje ugovorne obveze, koje uključuju i uspostavljanje neovisnog nacionalnog mehanizma za prevenciju.

Hrvatska je Fakultativni protokol ratificirala 2005. godine.

Članovi izaslanstva SPT-a bili su Marie Brasholt, voditeljica izaslanstva (Danska), Uju Agomoh (Nigerija), Satyabhooshun Gupt Domah (Mauricijus), Daniel Fink (Švicarska), Zdenka Perović (Crna Gora), a u njihovoj su pratnji bila i dva dužnosnika za ljudska prava iz tajništva SPT-a.

Izaslanstvo je posjetilo Hrvatsku od 2. do 8. srpnja ove godine.