Više novaca za partizanske veterane Hrvatske

Ilustracija

Krovna udruga partizanskih veterana – Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske - dobila je za ovu godinu osjetno više novaca nego prošle godine, a pogotovo prema iznosu dotacija iz 2016. godine, kada je na čelu HDZ-a bio Tomislav Karamarko. Iako su iznosi i dalje manji nego u vrijeme Ive Sanadera, Jadranke Kosor ili Zorana Milanovića, antifašisti kažu da kod hrvatskih vlasti osjećaju želju za boljom suradnjom.

Uz 300.000 kuna (75.0000 eura) koje Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske redovito godišnje dobiva od Hrvatskog sabora za obilježavanje obljetnica i komemoracija koje se obilježava na državnoj razini - proboj iz Jasenovca, Dan antifašističke borbe, Dan pobjede, obljetnice ZAVNOH-a, formiranje prve hrvatske Vlade u Splitu 1944. godine - ove su godine i iz Vladinih sredstava na natječaju Ministarstva branitelja hrvatski antifašisti dobili 310.000 kuna (nešto preko 40.000 eura).

To još nisu iznosi na razini otprije pet, deset ili petnaest godina, ali je bitno više nego u vrijeme Vlade Tihomira Oreškovića 2016. godine sa Tomislavom Karamarkom kao sivom eminencijom, kada su sredstva za antifašiste iz proračuna Ministarstva branitelja smanjena na 40.000 kuna (nešto preko 5.000 eura) za cijelu godinu.

Predsjednik krovne udruge hrvatskih antifašista Franjo Habulin, koja uz još živuće pripadnike partizanskog pokreta okuplja i građane koji dijele antifašističke vrijednosti, za Radio Slobodna Europa kaže kako je ovo povećanje rezultat njegovih razgovora sa premijerom Andrejom Plenkovićem i resornim ministrom:

„Za spomeničku baštinu – 100.000 kuna, za nakladničku aktivnost – 150.000 kuna i za centar za studij demokracije i ljudskih prava – 60.000 kuna. Dakle, ukupno 310.000 kuna. Oni su dali novce i prošle godine, samo je pitanje – koliko su dali?! Oni su dali novce i pretprošle godine – 40.000 kuna, ali – je li to dovoljno za savez koji okuplja 18.000 članova i koji ima svoje aktivnosti koje idu u kontinuitetu, i bez novaca ih ne možemo realizirati?! Tu je problem!“

Osjećam da se ipak polako počinje nešto kretati u pravcu da se i nama u Savezu kroz financiranje pomogne: Habulin

Novcem dobivenim od Sabora antifašisti će tiskati i knjigu o završnim operacijama Drugog svjetskog rata u Sloveniji od 9. do 15. svibnja 1945.

Ministarstvo hrvatskih branitelja će uz ovih 310.000 kuna za krovnu organizaciju antifašista, dodijeliti i 90.000 kuna (oko 12.000 eura) udrugama antifašista u Splitu, Šibeniku i Bjelovaru. Grad Zagreb je zagrebačkim antifašistima dao 50.000 kuna (6.600 eura) za njihove projekte, i omogućava besplatan prijevoz njihovim članovima na manifestacije poput Jasenovca ili Kumrovca.

Habulin kaže kako osjeća nove vjetrove u stavu Vlade prema njegovoj organizaciji:

„Nakon razgovora sa premijerom i pojedinim ministrima smatram i osjećam da postoji želja da se napravi pomak u dijelu da se Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske ozbiljnije uvažava i da se u dijelu financiranja i u dijelu suorganizacije učini nešto više.“

U prilog takvom svom zaključku on podsjeća da je nakon nekoliko godina zastoja konačno formiran Savjet Spomen-područja Jasenovac, u kojem je on izabran za predsjednika.

„Mi razgovaramo i radimo planove kako bi to završili do 1. kolovoza i uputili Ministarstvu kulture oko svega što treba oko Jasenovca učiniti – i oko istraživačkog rada, i oko postava, i oko izgradnje aneksa, i oko adaptacije nekih područja – između ostalog i Stare Gradiške. Dakle, ja osjećam da se ipak polako počinje nešto kretati u pravcu da se i nama u Savezu kroz financiranje pomogne, ali i da se aktualna vlast kroz resorna ministarstva uključi u te aktivnosti“, kaže Habulin.

Aktualni hrvatski Zakon o udrugama „spušta“ udruge na razinu općina i gradova, međutim Habulin kaže kako je Savez antifašističkih boraca i antifašista jedinstvena organizacija sa 18.000 članova u 144 općinske i gradske organizacije, dok su npr. udruge veterana iz Domovinskog rata na općinskoj i gradskoj razini vrlo brojne, ali sa 50 ili 100 članova, i da ubuduće treba voditi o tome računa kod daljeg financiranja.

Plenković: Ovo je posljednja godina sa više komemoracija

Portal faktograf.hr podsjetio je da je prošle godine Plenkovićeva Vlada uz ukupno 100.000 kuna antifašističkim udrugama dala isti toliki iznos i Hrvatskom društvu političkih zatvorenika i Udruzi za njegovanje uspomene na žrtve Macelja 1945, ali i 50.000 kuna kontroverznom Društvu za istraživanje trostrukog logora Jasenovac.

Također, oni podsjećaju – iako to nije izravno povezano sa aktivnošću antifašističkih udruga - da je Plenkovićeva Vlada skinula limite na iznose povlaštenih mirovina, pa su se time automatski povećali i iznosi mirovina za preživjele sudionike NOB-a.