Letjelica koja se srušila u Zagrebu imala aviobombu, nije bila izvidnička

Letjelica se srušila u urbani dio južnog dijela Zagreba, 11. ožujka 2022. Ozlijeđenih nije bilo.

Pronađeni su tragovi eksploziva i tragovi koji upućuju da bespilotna letjelica koja se srušila u Zagrebu nije bila izvidnička letjelica, izjavio je u nedjelju hrvatski ministar obrane Mario Banožić.

"Našli smo dijelove aviobombe", kazao je Banožić novinarima u nedjelju, te navao kako je istraga ušla u završnu fazu.

"Na početku istrage dobili smo saznanja da se na određenim fragmetnima nalaze elementi eksploziva i moralo se pristupiti opreznijem načinu vađenja letjelice i otkloniti rizik za nekakav tragičan događaj. Zato je i ispražnjen paviljon i mnogi su udaljeni s ovog podučja", kazao je ministar.

On je potvrdio kako je pronađena crna kutija, te kako se očekuje da će se iz nje izvući podaci o letu.

"To ćemo komparirati s drugim krakom istrage koji radimo s članicama NATO-a i na osnovu odraza koji se pojavljivao u radaru rekonstruirati točno odakle je došla letjelica", rekao je Banožić.

On je kazao kako će se nakon analize moći reći koji je tip i svrha letjelice, a za sad samo da se radi o aviobombi koja se koristila na avionima sovjetske proizvodnje.

"Ovo osim lokacije dovodi u pitanje i s čije je strane - ruske ili ukrajinske, postoje elemeti da je mogla doći s obje strane. Ovo područje se sad sigurno, nema eksplozivnih sredstava, no dečki iz vojne policije i MUP-a će se sad još pogledati je li ostalo nešto unutra. Letjelica je izvađena", naveo je Banožić.

Letjelica se pri padu punom dužinom zabila u zemlju i nalazila se u dubokom krateru.

Olupina ide na istraživanje pod strogim nadzorom

Olupina letjelice nakon što je izvučena ide na istraživanje pod strogim nadzorom, kazao je u Zvonimir Rogić, zapovjednik obavještajne pukovnije, koja sudjeluje u očevidu na mjestu pada letjelice.

"Olupina i svi njezini dijelovi idu na lokacije Hrvatske vojske gdje će biti pod strogim nadzorom i gdje ćemo pristupiti daljnjim istražnim radnjama i utvrđivanju na kojoj tehnološkoj razini se nalazi letjelica, s obzirom na to da znamo njezine originalne taktičko-tehničke značajke. Utvrdili smo da se radi o Tupoljevu 141 tip 2, koja datira od 1983. do 1989. godine. To je posljednja verzija te letjelice", kazao je Rogić u Dnevniku N1 televizije.

Zapovjednik Rogić je još naveo kako izvlaćenje drona "napreduje prema utvrđenom planu i glavni fokus je na sigurnom izvlačenju materijala".

"To je složena operacija i teško je predvidjeti koliko će nam dana biti potrebno. Sam fokus je na zaštiti platforme kako bismo kasnije mogli analizirati kakva je tehnološka opremljenost platforme", rekao je.

Pročitajte i ovo:

Pronađena ‘crna kutija’ bespilotne letjelice koja se srušila u ZagrebuBespilotna letjelica pala u Zagrebu, i Rusi i Ukrajinci tvrde da nije njihova

Načelnik Odjela Vojne policije Hrvatske vojske brigadir Vlado Kovačević kazao je prethodno u razgovoru za središnji Dnevnik Hrvatske radio-televizije (HRT) kako je u subotu 12. ožujka poslijepodne iz olupine bespilotne letjelice izvučena "crna kutija" koja je djelomično oštećena.

"Crna kutija" je uobičajen naziv za uređaj koji snima tehničke informacije o letu aviona ili druge letjelice, kako bi se u slučaju havarije moglo otkriti njezine uzroke.

Tijekom iskopavanja ostataka letjelice studenti, stanari obližnjeg paviljona u studentskom domu “Stjepan Radić”, koji se nalazi na sedamdesetak metara od mjesta pada letjelice bili su zamoljeni da iziđu iz svog paviljona. Isto će se ponavljati i nedjelju i sljedećih dana, dok se letjelicu bude iskopavalo.

Kako su sve tri zemlje iznad kojih je objekat preletjeo članice NATO-a hrvatski premijer Andrej Plenković je od glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga zatražio da provede istragu ulaska i pada drona na teritoriju Hrvatske, priopćeno je u subotu iz hrvatske Vlade.

U četvrtak 10. ožujka nešto prije 23 sata iz Mađarske je u hrvatski zračni prostor ušla bespilotna letjelica Tupoljev TU-141 sovjetske proizvodnje iz osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Lansirana je u Ukrajini i letjela je zračnim prostorom Rumunjske i Mađarske dok nije stigla u hrvatski zračni prostor i srušila se u južnom dijelu Zagreba. Povrijeđenih nije bilo. I Ukrajina i Rusija niječu da su je oni lansirali i uzajamno se optužuju.