Hrvatska optužila bivšeg pripadnika srpske paravojske za zločin 1991.

Ilustrativna fotografija

Tužilaštvo u Splitu u Hrvatskoj saopštilo je da je podiglo optužnicu protiv 63-godišnjeg bivšeg pripadnika srpskih paravojnih jedinica zbog ubistva više civila u mestu Zaton Obrovački u decembru 1991. godine.

U saopštenju tužilaštva nije objavljeno ime optuženog koji se tereti za zločin protiv civilnog stanovništva.

Tužilaštvo je saopštilo da se optuženi, čije je državljanstvo nepoznato, tereti da je kao zapovednik specijalnog voda Stanice javne bezbednosti Obrovac i pripadnik srpskih paravojnih jedinica, odobravao i zajedno sa pripadnicima tog voda lično učestvovao u ubistvima u tada okupiranom Zatonu Obrovačkom.

Jedan od ubijenih je bio i 66-godišnji Luka Modrić, deda istoimenog hrvatskog fudbalskog reprezentativca i igrača Real Madrida.

On je ubijen u polju u blizini stare porodične kuće.

Optuženi i ostali pripadnici voda su se potom odvezli do zaseoka Meki Doci i iz vatrenog oružja, pucali prema civilima koji su se zatekli na putu, pri čemu su ubili šest osoba u dobi od 60 do 71 godine.

U optužnici je predloženo da se optuženom sudi u odsustvu s obzirom na to da nije dostupan pravosudnim organima Hrvatske i da nije poznato njegovo prebivalište.