Siniša Hajdaš Dončić novi predsjednik SDP-a Hrvatske

Siniša Hajdaš Dončić (desno) sa bivšim liderom Peđom Grbinom (iza, u sredini) za vrijeme parlamentarnih izbora, april 2024.

Za predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Hrvatske izabran je dosadašnji potpredsjednik Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednik Sabora Hrvatske.

On je peti predsjednik ove partije, a u pobjedničkom govoru poručio da bez SDP-a nema pozitivnih promjena u Hrvatskoj te da želi da SDP bude prva, a ne druga stranka u Hrvatskoj, prenijela je Hina.

Nakon pobjede na unutarstranačkim izborima Hajdaš Dončić je poručio da su izbori završeni i da "u crvenom kišobranu ima mjesta za svakoga".

SDP će se, najavio je, prilagođavati vremenu u kojemu živimo i biće pobjednička stranka, s naglaskom na lijeve ekonomske politike i antifašizam, borbu za ravnopravnost, borbu za prava žena, za seksualne manjine.

Na mjestu lidera SDP-a zamijenio je Peđu Grbina.

Na aprilskim parlamentarnim izborima Siniša Hajdaš Dončić nosio je SDP-ovu listu u III. izbornoj jedinici, gdje je njegova partija imala gotovo deset posto bolji rezultat od vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ). Riječ je o jednoj od rijetkih izbornih jedinica u kojima je SDP izvojevao pobjedu na izborima ove godine.

Hajdaš Dončić bio je župan Krapinsko-zagorske župapnije, a od 2012. do 2016. ministar pomorstva, prometa i infrastrukture u SDP-ovoj vladi tada premijera a sada predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.