Savjet Jasenovca: U Hrvatskoj postoje oni koji žele inaugurirati laž

Tribina u Zagrebu o povijesnom revizionizmu

Prvi ljudi Spomen-područja Jasenovac javno su progovorili o povijesnom revizionizmu u Hrvatskoj koji je do sada najeklatantnij primjer knjiga i DVD slovenskog publicista i samozvanog povjesničara Romana Leljaka o Jasenovcu, u kojem negira da je to bio i logor smrti, a broj žrtava svodi na 1.600.

U Hrvatskoj postoje oni koji planski umjesto istine žele inaugurirati laž, a na pijedestal pobjednika u Drugom svjetskom ratu ustoličiti poražene, a na sve to vlasti i vrh Katoličke crkve u Hrvatskoj šute, kazao je predsjednik Savjeta Spomen-područja Jasenovac i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin na tribini o povijesnom revizionizmu.

On je podsjetio da samozvani povjesničar Roman Leljak već mjesec dana krstari Hrvatskom i promovira svoju knjigu i DVD "Mit o Jasenovcu" što je - kako je kazao - do sada najotvorenije osporavanje istine o Jasenovcu.

Habulin: Planski se želi inaugurirati laž

"Taj publicist i kvaziistraživač prikazuje logor smrti kao nekakav radni i tranzitni logor, u kojem je ipak u četiri godine postojanja umrlo oko 1.600 ljudi! Tezi o ustaškom logoru smrti kao o mitu suprotstavljamo se istinom, činjenicama i dokazima kako bismo poručili da je na djelu prizemna i podla prevara!", navodi Habulin.

Leljak i njemu slični pokušavaju stvoriti mit o Jasenovcu kao gotovo bezazlenom ustaškom logoru, ali i o logoru koji je nakon 1945. funkcionirao kao komunistički logor smrti. A istina je - a ne mit - da je za četiri godine postojanja ustaškog logora Jasenovac u njemu po popisu koji se i dalje dopunjuje i korigira stradalo najmanje 83.000 ljudi, poručio je Habulin.

Pročitajte i ovo: Hrvatska turneja za negiranje Jasenovca

Leljak je svoju knjigu i DVD već promovirao u dvadesetak gradova po Hrvatskoj, a zanimljivo je da je na predstavljanju u Vukovaru zajedno sa Leljakom sudjelovao i potpredsjednik Udruženja političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima Srbije Blažo Đurović, koji je na desničarskoj tribini u Vukovaru dobio buran pljesak.

Ravnatelj Javne ustanove Spomen-područje Jasenovac Ivo Pejaković, i sam po struci povjesničar, kazao je kako Leljak u knjizi i DVD-u ne donosi nijedan novi i dosad nepoznati dokument, a da svoju brojku o 1.600 žrtava temelji na jednom od stotina dokumenata Zemaljske komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njegovih pomagača iz 1945. godine.

Pejaković: Knjiga i DVD ne donose ništa novo

"Reći da je to potpuna istina - na osnovu jednog dokumenta - je potpuno amaterski i diletantski. Tako da mi je teško razumjeti da jedan takav čovjek može privući toliku pažnju. Drago mi je da se nekoliko gradova u kojima se ta prezentacija dogodila ogradilo od toga - Samobor i Čakovec. Upravo zato smo se mi ovdje danas i skupili, jer - ako šutite, šutnja znači slaganje. A mi se s time ne slažemo", riječi su Pejakovića.

Roman Leljak je bivši djelatnik vojne obavještajne službe KOS bivše JNA, a kasnije je osuđen u Sloveniji na zatvorsku kaznu zbog financijskih malverzacija na štetu preko 400 građana.

RSE specijal: Jasenovac, sjećanje s rizikom

Leljakovu knjigu i DVD - koliko god oni bili problematični - predstavila je u svom Jutarnjem programu u četvrtak i Hrvatska televizija, zajedno sa drugim uratkom istog tipa, dokumentarnim filmom "Sto godina srpskog terora u Hrvatskoj" notornog režisera Jakova Sedlara, na čijem omotu su slike kralja Aleksandra Karađorđevića, Svetozara Pribićevića, Milorada Pupovca i Aleksandra Vučića.

Na tribini je o vlastitom logoraškom iskustvu govorio i jasenovački logoraš Bogdan Petković, koji je u Jasenovcu bio zatočen kao zarobljeni partizan.