Karlovački kraj stradao, Petrinjci se nadaju da će izbjeći poplavu

Iz sata u sat raste vodostaj rijeke Kupe koja sve više poplavljuje gradsko kupalište, Petrinja

Dramatične snimke sa karlovačkog područja proteklih dana prometnica pod vodom i seoskih kuća u kojima je voda znala biti i preko metar visoka ipak se najvjerojatnije neće ponoviti u petrinjskom kraju, koji se još nije oporavio od katastrofalnog potresa koji je pogodio šire područje Petrinje i Gline 29. prosinca 2020. godine.

"Kupa je uzvodno kod Karlovca već pala za metar-metar i po"!, kazao je za Radio Slobodna Europa (RSE) nešto iza 15 sati glavni operativac u pripremi mjera protiv vodnog vala, direktor petrinjskog "Komunalca", Željko Tonković.

"Vala koji bi ugrozio sigurnost grada, a onda samim tim i građana – nema, znači sve je apsolutno pod kontrolom. Rijeka Kupa je još uvijek u vodotoku, i nije se nigdje na području grada Petrinje značajnije izlila i ugrozila neki objekt. Visina vodostaja je danas u 14 sati bila 837 cm, predvidivo je da bude negdje do 850, a izvanredne mjere se proglašavaju kada je vodostaj Kupe u Petrinji 880 cm", dodao je Tonković.

Potopljeno odbojkaško igralište, Petrinja

Dio nasipa oštećenog u potresu 2020. ojačan tzv. boks barijerama

Posebnu je nervozu na vijest o poplavama uzvodno uz Kupu izazvala činjenica da je potres iz prosinca 2020. godine oštetio nasipe uz Kupu i Savu, u koju se Kupa ulijeva, a koji nisu do kraja obnovljeni, pa se interventno izgradilo takozvane boks-barijere kod mosta kod Bresta i na lokaciji Krnica.

"Mi smo u protekla tri dana napravili oko 600 metara privremenih nasipa od boks-barijera, kako bi zaštitili područje od eventualnog izlijevanja rijeke Kupe i rijeke Save. Očekujemo vrh vodnog vala na području Petrinje negdje u ponedjeljak tijekom kasnih popodnevnih i noćnih sati", kazala je na konferenciji za novinare u ponedjeljak ujutro u Petrinji Tatjana Dovranić Kardaš iz Hrvatskih voda.

Napuknuti nasip stradao je u potresu 2020., Petrinja

Nisu zabilježene ozbiljnije oborine na području gornjeg toka rijeke Kupe

Tonković je za RSE nešto iza 15 sati kazao da voda još uopće nije ni došla do boks-barijera na tim lokacijama.

Slobodni novinar iz Petrinje Miroslav Šantek za RSE kaže kako se tokom dana primijetilo da je rječica Petrinjčica koja prolazi Petrinjom i koja se ulijeva u Kupu počela "stajati", i da je očito Kupa "guši" višim vodostajem.

"A ti nasipi koje rade na samoj Kupi, to je već ozbiljnija stvar. Oni su ljetos skinuli dio tih nasipa, pa su sada stavili brane od pijeska, te boks-barijere. Ljudi koji se u to razumiju kažu da je zbog velike suše koja je vladala ovo ljeto zemlja popila velik dio vode koja je protekla, pa da zato do sada nije ni bilo poplava. A što će donijeti poslijepodne i noć – ne znam", kaže naš sugovornik.

Potopljeni roštilji na gradskom kupalištu, Petrinja

Tokom dana nisu zabilježene ozbiljnije oborine na području gornjeg toka rijeke Kupe. To je za Petrinjce dobra vijest.

Pročitajte i ovo: Spora obnova Petrinje šest mjeseci nakon potresa

Na području Karlovačke županije od izlijevanja Kupe proteklih dana stradalo je 50 objekata, većinom gospodarskih objekata na obiteljskim poljoprivrednim imanjima, ali je voda prodrla i u nekoliko obiteljskih kuća.