Hristidis: Dobre šanse za ratifikaciju sporazuma s Makedonijom

Grčki premijer Aleksis Cipras tokom rasprave u Parlamentu o sporazumu o imenu sa Makedonijom, 14. juni 2018.

Jorgos Hristidis, profesor komparativne balkanske politike na Makedonskom univerzitetu iz Soluna, za ‘Zašto?’ kaže da postoje dobre šanse da grčka vlada premijera Aleksisa Ciprasa u srijedu u Parlamentu preživi glasanje o povjerenju, kao i da nakon toga bude ratifikovan Sporazum o imenu sa Makedonijom, uprkos izlasku iz vlade dosadašnjih koalicionih partnera koji se tome protive.

  • Rizik

Ovo nije neočekivano. Nezavisni Grci su imali vrlo jasnu poziciju po ovom pitanju i od potpisivanje Sporazuma iz Prespe jasno su rekli da neće ostati u vladi ako sporazum dođe do parlamenta radi ratifikacije.

Ono što se desilo u toku nekoliko prethodnih dana je kontrolisani raspad saveza dvije partije.

Premijer izgleda vrlo samouvjereno. Vidio sam ga u nedjelju poslijepodne, govorio je na jednom sastanku i bio je vrlo siguran da su stvari pod kontrolom.

U politici, naravno, uvijek ima rizika. Vlada kaže da može sakupiti potrebnih 151 glas kako bi dobila glasanje o povjerenju.

Ali, nikada ne možemo znati, bićemo sigurni kada glasanje bude gotovo, a to će biti najkasnije u četvrtak -- do srijede navečer ili ranih jutarnjih sati u četvrtak -- sve će biti gotovo.

  • Opozicija

Dakle, teži dio zadatak za vladu je da dobije glasanje o povjerenju.

Nakon toga, sporazum iz Prespe će doći na red za ratifikacju od strane grčkog parlamenta.

Stvari izgledaju bolje što se tiče sporazuma iz Prespe jer imamo dio partije Potami koji kaže da će glasati za sporazum.

Čini se da vlada može sakupiti nekoliko dodatnih glasova u odnosu na glasanje o povjerenju ali ne možemo biti sigurni do samog glasanja.

Ako vlada preživi, mislim da će biti lakše za sporazum da bude usvojen.

Ima nekoliko bivših poslanika Nezavisnih Grka, što je partija koja se brzo raspada, i ima jedan poslanik iz Potamija i on je rekao da će glasati za vladu.

Matematika je jasna, potreban je 151 glas, ali niko, čak ni opozicije ne očekuje da će vlada izgubiti glasanje o povjerenju.

  • Saveznici

Za vođstvo (opozicione) Nove demokratije opstanak vlade će biti olakšanje uprkos njihovoj retorici protiv sporazuma.

Oni bi željeli da sporazum prođe jer oni, uprkos njihovoj poziciji protiv sporazuma, ne žele se naći u situaciji da budu protiv Sjedinjenjih Država, Njemačke i drugih važnih grčkih saveznika.

Svi bi, čini se, od važnih političkih faktora, željeli da vlada preživi i da okonča posao sa Sporazumom iz Prespe.

Sporazum treba da bude ratifikovan sa jednostavnom većinom, a želio bih podsjetiti da prosta većina znači da, kada, na primjer, imamo manje od 300 prisutnih poslanika, potreban broj glasova za većinu postaje niži da bi sporazum bio ratifikovan, na primjer 148. To je veoma važno.

Težak dio za ratifikaciju Sporazuma je prolazak kroz parlament Sjevene Makedonije -- to je bio težak test, ključni test.

Nakon što je tamo prošao uz pomoć dvije trećine članova parlamenta, mislim da ono što imamo u Atini neće biti tako teško, uprkos teatralnosti s kojom živimo nekoliko posljednjih dana.