Honduras uspostavlja diplomatske veze s Kinom nakon prekida odnosa sa Tajvanom

Kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang (desno) rukovao se s ministrom vanjskih poslova Hondurasa Eduardom Enriqueom Reinom tokom ceremonije uspostave diplomatskih odnosa između dviju zemalja, 26. mart 2023.

Honduras je u nedjelju, 26. marta, uspostavio diplomatske veze s Kinom, nakon što je prekinuo odnose s Tajvanom.

Nove veze dolaze usred rastućih napetosti između Kine i Sjedinjenih Američkih Država, uključujući sve veću samouvjerenost Kine prema samoupravnom Tajvanu, te signaliziraju rastući kineski utjecaj u Latinskoj Americi, piše AP.

Novi odnos Kine i Hondurasa najavljen je nakon što su vlade te zemlje i Tajvana zasebno objavile da prekidaju odnose.

Ministarstvo vanjskih poslova Hondurasa objavilo je na Twitteru da njegova vlada priznaje "samo jednu Kinu" i da je Peking "jedina legitimna vlada koja predstavlja cijelu Kinu".

Dodalo se da je "Tajvan neotuđivi dio kineskog teritorija", te da je vlada Hondurasa obavijestila Tajvan o prekidu diplomatskih odnosa, obećavajući da neće imati nikakav službeni odnos sa Tajvanom.

Tajvanski ministar vanjskih poslova Joseph Wu rekao je na konferenciji za novinare u nedjelju da je Tajvan prekinuo odnose s Hondurasom kako bi "zaštitio svoj suverenitet i dostojanstvo".

Wu je rekao da su predsjednica Hondurasa Xiomara Castaro i njen tim "uvijek imali fantazije" o Kini i da su pokrenuli pitanje promjene odnosa prije predsjedničkih izbora u Hondurasu 2021.

Pročitajte i ovo: Bivši predsjednik Tajvana u istorijskoj posjeti Kini

"Odnosi između Tajvana i Hondurasa nekada su bili stabilni, ali Kina je nije prestao mamiti Honduras", kazao je, ističući da je Honduras od Tajvana tražio milijarde dolara pomoći za izgradnju bolnice i brane, te za otpis dugova.

Tajavan postaje sve više izoliran i sada ga priznaje samo 13 država, uključujući Vatikan.

Honduras je deveti diplomatski saveznik kojeg je Taipei izgubio, otkako je predsjednica Tajvana Tsai Ing-wen, koja se zalaže za neovisnost, prvi put preuzela dužnost u maju 2016. godine.

Kina i Tajvan vode bitku za diplomatsko priznanje, otkako su razišli usred građanskog rata 1949. godine. Peking je potrošio milijarde kako bi dobio priznanje za svoju politiku "jedne Kine".

Možda vas zanima: Predsednica Tajvana poručuje da će ojačati vojne veze sa SAD

Kina tvrdi da je Tajvan dio njenog teritorija te da će ga staviti pod svoju kontrolu i silom, ukoliko to bude potrebno. Također, Peking odbija većinu kontakata sa zemljama koje održavaju formalne veze s tom zemljom.

Tajvan još ima veze s Belizeom, Paragvajem i Gvatemalom u Latinskoj Americi i Vatikanom. Većina njegovih preostalih partnera su otočne države na Karibima i južnom Pacifiku, zajedno s Esvatinijem u južnoj Africi.

Unatoč kineskoj kampanji izolacije, Tajvan je zadržao čvrste neformalne veze s više od 100 drugih zemalja, od kojih su najvažnije Sjedinjene Američke Države, koje nemaju diplomatske odnose s Tajvanom, ali tvrde da je Taipei važan partner u Indo-Pacifiku.