Homoseksualnost u Rusiji: Šta je prihvatljivo, a šta ne

Stilista i pjevač Sergej Zverev tokom jedne modne revije

Daisy Sindelar (prevela Ena Stevanović)

Nedavni pozivi ruskih vlasti na bojkot koncerata britanske gay pjevačke legende Eltona Johna su u skladu sa oštrom politikom Kremlja protiv prava LGBT osoba. Međutim, takvi pozivi su u suprotnosti sa ruskim glazbenim ukusom: što šašavije, to bolje. U čemu je onda razlika?

Kakva je razlika između ovog izvođača...



... i ovog?



Prvi je britanski pjevač Elton John, a drugi ruska pop zvijezda Boris Moisejev.

Obojica imaju sličan blještavi modni stil i obojica su homoseksualci. Dakle, bilo bi logično da vlada Kremlja koja je zabranila „gay propagandu“oštro kritizira obojicu pjevača.

Elton Džon svojevremeno u Lenjingradu, maj 1979.



Međutim, pedesetdevetogodišnji Moiseyev, bivši plesač sa zanemarivim glasovnim sposobnostima i papagajskom scenskom odorom je miljenik ljubitelja ruskog popa.
Ali šezdesetšestogodišnji John, jedan od najpoznatijih svjetskih glazbenika koji je u Rusiji često nastupao još od 1979. godine se suočava sa pozivima na bojkot njegovih koncerata u Moskvi i Kazanu od strane vjerskih vođa i konzervativnih organizacija.

Ne Eltonu Johnu, ali da Borisu Moisejevu, Filipu Kirkorovu, Sergeju Zverevu i mnogim drugim izvođačima koji nisu ništa manje gay.

Ova situacija je zbunila promatrače, glazbene kritičare i aktivistu Artemija Troitskog koji kaže da su pokušaji ruskog predsjednika Vladimira Putina da izbriše homoseksualce s lica zemlje u suprotnosti sa vrlo prihvaćenom gay estetikom u ruskoj pop kulturi.

„Umjetnici kao što je Nikolaj Baskov, Filip Kirkorov i Sergej Zverev, to kako oni izgledaju i kako izgledaju njihovi nastupi je apsolutno šašavo na potpuno gay način. A s druge strane imamo homofobiju koju promovira državna elita diljem Rusije. Uspjeh svih tih pjevača govori da rusko društvo nije tako homofobično kako Putin misli. Čitava situacija je ozbiljno uvrnuta,“ kaže Troitski.

U državi kao što je Rusija, u kojoj estradni umjetnici ovise o državnim televizijama i koncertnim agencijama, svijet pop muzike se čini otuđenim od društva.

Nekoliko pop zvijezda je godinama dominiralo pop scenom od kojih su mnogi utjelovljenje Eurosong gay zvijezde i unatoč tome što su mediji često izvještavali o njihovim navodnim brakovima, aferama i bebama koje su često rađale surogat majke.

Tu je Kirkorov koji je nedavno postavio video sa brazilskim muškim modelom. Tu je Maksim Galkin, plesač, komičar i školovani pjevač. Tu je i Zverev, frizer koji je postao pjevač i za čiji izgled su jedanako zaslužni maskara i botoks. A tu je i kantautor Vitas kojem su kineski obožavatelji zbog rafiniranih crta lica i visokog falsetta dodijelili nadimak „Princ delfinskog glasa“.

Alla Pugacheva i Maksim Galkin



Ova grupa nije isključivo muška. Mnoge pjevačke dive i dalje dominiraju ruskom pop scenom, uključujući šezdesetčetverogodišnju Alu Pugchevu ili rusku Lizu Minelli, kraljicu pop balada i bivšu suprugu četrdesetšestogodišnjeg Kirkorova, trenutnu suprugu tridesetsedmogodišnjeg Galkina i klijenticu frizera Zvereva.

Bez obzira na način na koji Rusi gledaju svoje zvijezde, čini se da je Elton John za mnoge nešto potpuno drugo.

Udruženje roditelja i lokalni imam u Kazanu su se suprotstavili Johnovom zakazanom nastupu u ovom većinsko muslimanskom gradu. Imam Seidzhagfar Lutfullin je ovaj koncert nazvao „leglom sodome“.

U razgovoru za RSE Lutfullin je rekao da bi Johnov koncert u Kazanu mogao donijeti mnogo zla Tatarstanu i Rusiji.

„Njegova posjeta znači početak problema. Posjeta njegovom koncertu će dovesti do preljube, droga i alkohola. Siročad, samohrane majke i bolesna djeca- svi oni su žrtve bludnosti,“ kaže Lutfullin.

Imamovo zapanjujuće proročanstvo nije odvratilo ljubitelje glazbe Eltona Johna od koncerta jer su karte odmah rasprodate.

Ako ništa, John bi se mogao suočiti sa oštrim reakcijama na zapadu gdje ga mnogi gay aktivisti kritiziraju jer želi nastaviti turneju po Rusiji u vrijeme kada su mnogi umjetnici s velikim brojem gay obožavatelja uključujući Cher, Madonnu i Lady Gagu ili otkazali svoje koncerte u Rusiji ili su ih iskoristili kao platformu za kritiziranje ruskih anti-LGBT zakona.

Predstojeće Zimske olimpijske igre koje počinju u februaru u ruskom gradu Sochiju su samo povećale broj poziva stranim sportašima, umjetnicima i turistima na bojkot Putina, čovjeka čije su mnogobrojne fotografije bez majice, mora se priznati, pokrenule homoerotsku uzbunu.

John, čija se glazba nikad nije doticala eksplicitnih gay pitanja kaže da svoj aktivizam radije ostavlja za izvan scene i da se nada da će svoje vrijeme u Rusiji iskoristiti da mirnim putem dopre do ruskih dužnosnika.

„Svjestan sam situacije i biti ću diplomata,“ rekao je u nedavnom intervjuu za Američki državni radio.

„Neću otići u Rusiju i govoriti Putinu da ide u pakao i tako to. Nadam se da će se uspostaviti dijalog i da će stvari krenuti nabolje.“

To je upravo ono čemu se protive Rusi koji bi vjerojatno masovno išli na koncerte Nikolaja Baska ili Valerija Leontjeva i koji bi čak i branili ruske gay ikone kao što je Čajkovski i Rodolf Nurejev, ali bi se suprotstavili Eltonu Johnu, kaže Troitski.

Rusi ne smatraju gay identitet već gay aktivizam podmuklim zapadnim trendom.

„Ono što se trenutno dešava u Rusiji nije samo val homofobije već i veliki val ksenofobije. Dakle problem Eltona Johna je jednostavno činjenica da je on stranac, a osim toga je i otvoreno priznao da je homoseksualac. A oni homoseksualci poput Baskova koji se silno trude maskirati u macho muškarce, oni ne promoviraju homoseksualnost dok je Elton John koji je otvoreno gay naravno neko ko bi to mogao promovirati,“ zaključuje Troitski.