Zašto raste homofobija u Njemačkoj?

Broj zločina iz mržnje usmjerenih na lezbejsku, gej, biseksualnu i trans zajednicu raste u Njemačkoj, prema službeno registrovanim slučajevima porasli su za 15,5% 2022. godine. (foto: Parada ponosa u Berlinu, juli 2023.)

Istaknuta njemačka aktivistica za LGBTQ+ prava Anastasia Biefang izrazila je zabrinutost zbog porasta homofobičnog i anti-transrodnog nasilja i zlostavljanja u zemlji. Ona je to uporedila sa retorikom koju su koristili nacisti.

Biefang, koja je dospjela na naslovne strane kao prva trans osoba koja je služila kao komandant u njemačkoj vojsci, govorila je za Reuters 22. jula kada su stotine hiljada ljudi izašle na ulice Berlina da proslave Christopher Street Day (CSD), gdje su zahtijevali LGBTQ+ jednakost sa ostatkom društva.

"Čujem priče za koje sam mislila da smo ih savladali od 1945. godine", rekla je Biefang, (49), koja je bivša komandirka bataljona, a koja još uvijek služi kao rukovodilac u vojnom odjelu za cyber informisanje.

Broj zločina iz mržnje usmjerenih na lezbejsku, gej, biseksualnu i trans zajednicu raste u Njemačkoj, a službeno registrovani slučajevi porasli su za 15,5 posto prošle godine na 1.005, prema podacima državnog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Zašto ?

Biefang je rekla da, iako je posljednjih godina bilo pozitivnih postignuća, postojao je "osjećaj isključenosti, stigmatizacije, podjele" koji je sijao anti-LGBTQ+ sentiment.

"To je velika šteta. To nije samo sramota, to je i zabrinjavajuće", rekla je ona Reutersu u intervjuu u subotu, dodajući da "transfobično, kvirfobično, homofobično nasilje takođe značajno raste" u Berlinu.

Posljednjih decenija, njemačka prijestolnica je poznata po tome što ima kulturu prihvatanja rodnih i seksualnih manjina.

Biefang je rekla da je posebno zabrinjavajuće što rastuće negativne reakcija na LGBTQ+ prava podstiču pristalice krajnje desnih stranaka.

Njeni komentari se poklapaju sa novom anketom Inse za nedjeljni list Bild am Sonntag, u kojoj je podrška krajnje desničarska Alternativa za Njemačku (AfD) porasla na rekordnih 22 posto. AfD je stranka koja je naišla na kritike zbog kršenja prava LGBTQ+ populacije.

Ulli Pridat, član Organizacionog odbora istakao je tokom manifestacije da je sugurnost pripadnika LGBTQ+ populacije u padu.

"Naša lista zahtjeva je duga i jedan važan element je nasilje nad queer osobama koje je u Berlinu raste umjesto da pada. I to je strašno. Sigurnost za queer osobe koje koriste javni prijevoz je smanjena posljednjih godina i moramo raditi s berlinskom policijom i državnom vladom kako bi se stvari promijenile i kako bi Berlin ponovo postao sigurniji za queer osobe."

Baerbel Bas, predsjednica Bundestaga i gradonačelnik Berlina i državni premijer Kai Wegner bili su među učesnicima Parade ponosa.

"Važno mi je da mi kao poslodavac, njemački Bundestag, učinimo raznolikost vidljivom i moj sljedeći plan je da to predstavim administraciji Bundestaga", izjavila je Bas.

Kao organizator, Pridat je istakao da je vrlo važno što su prvi put među masom bili članovi CDU-a (Demokršćanske unije, konzervativci).

"Sa gradonačelnikom i državnim premijerom Kai Wegnerom koji otvara paradu, imamo nekoga iz CDU ovdje po prvi put u skoro 20 godina. Takođe, prvi put je ovdje predsjednica njemačkog parlamenta, Baerbel Bas. Mnogo nam znači što su vladini političari ovdje."

I u drugim dijelovima Evrope je došlo do odbijanja, pa i negiranja prava homoseksualaca i transseksualaca.

Mađarski premijer Viktor Orban u subotu je ponovo napao Evropsku uniju zbog provođenja onoga što je nazvao "LGBTQ ofanzivom", rekavši da će njegova nacionalistička vlada zaštititi kršćanske korijene zemlje.

U govoru u Rumuniji, Orban, inače dugogodišnji kritičar Brisela, rekao je kako se nada da će izbori za Evropski parlament sljedeće godine ojačati vlade unutar Unije koje odbacuju "federalizam" koji predstavljaju Njemačka i Francuska.

Greška servera

Greška na serveru. Molimo obratite se timu sa podšku.

Molim koristite naš pretraživač kako biste pronašli traženi sadržaj

Orban, koji je na vlasti od 2010. godine, 2021. je donio zakon kojim se zabranjuje korištenje materijala za koje se smatra da promovišu homoseksualnost i promjenu spola u školama, navodeći potrebu zaštite djece od "LGBTQ propagande" i time nanovo eskalirajući spor s EU.

Inače, desetine hiljada pristalica LGBTQ proslavile su godišnju paradu ponosa Christopher Street Day (CSD) u Berlinu u subotu (22. jula), pri čemu su mnogi nosili šarene kostime, a neki gotovo ništa.

Organizatori su očekivali do pola miliona učesnika, što berlinska policija nije potvrdila.