Pregovori o vladajućoj koaliciji u Holandiji u haosu i pre nego što su počeli

Lider holandske krajnje desne Partije za slobodu Gert Vilders

Pregovori o formiranju vladajuće koalicije u Holandiji posle šokantne izborne pobede krajnjeg desničara Gerta Vildersa (Geert Wilders) zapali su u haos u ponedeljak pošto je čovek zadužen da ih nadgleda podneo ostavku.

Gom van Strien, senator Vildersove Partije za slobodu koji je imenovan za "skauta" našao se tokom vikenda pod strogim nadzorom, pošto su se u holandskim medijima pojavile optužbe za prevaru u njegovoj bivšoj kompaniji.

Van Strien je negirao krivicu, ali je u ponedeljak ujutru izdao saopštenje u kojem je naveo da "nemiri" oko izveštaja i vreme potrebno da pravilno odgovori na situaciju "ne idu dobro zajedno" s njegovim zadatkom "skauta".

"Zbog toga sam rekao Gertu Vildersu i predsedniku parlamenta da sam podneo ostavku na mesto skauta", rekao je van Strien.

Pročitajte i ovo: Odjeci holandskih izbora kao snažno upozorenje Briselu

On je trebalo je da počne formalni zadatak formiranja koalicije u ponedeljak, sastankom sa najvišim partijskim liderima, počevši od samog Vildersa.

Sastanci su otkazani.

Vilders se inače suočava s teškom bitkom da ubedi druge stranke da sarađuju sa njim, s obzirom na njegove oštre antiislamske, antiimigrantske i antievropske stavove.

Iako je tokom predizborne kampanje donekle ublažio ton, manifest Partije za slobodu poziva na zabranu džamija, Kurana i marama, kao i na referendum o izlasku iz Evropske unije.

Izvori: AFP, AP