Maratonsko svjedočenje Klinton o Bengaziju

Hilari Klinton tokom svedočenja

Bivša državna sekretarka SAD Hilari Klinton svedočila je pred specijalnim odborom Kongresa koji istražuje teroristički napad na diplomatsko predstavništvo u libijskom gradu Bengazi u 2012. godine, u kojem je ubijen ambasador SAD Kris Stivens i još trojica njegovih saradnika.

Sednicu je obeležio oštar sukob Republikanaca i Demokrata oko uloge Klintonove u ovom događaju. Demokratska partija optužuje republikance da su pokrenuli istragu kako bi omeli kandidaturu Hilari Klinton za predsedničke izbore 2016. godine, što oni demantuju.

Klintonova je u svom obraćanju odala počast ubijenima, ali i rekla odboru Predstavničkog doma da su ti napadi već iscrpno ispitani.

“Ja sam bila ta koja je pozvala Krisa da ide u Libiju, ja sam bila ta koja ga je preporučila predsedniku za ambasadora. Posle napada, stajala sam pored predsednika Obame dok su marinci iznosili njegov, i kovčeg trojice Amerikanaca iz aviona. Preuzela sam odgovornost i kao deo toga, pre nego što sam napustila mesto sekretara, sprovela sam reforme kojima će se bolje zaštiti naši ljudi na terenu i koje će pomoći smanjenju mogućnosti da se nova tragedija dogodi u budućnosti”, navela je Klinton.

Predsednik Odbora, Republikanac Trej Gaudi, počeo je nizom pitanja za koja je rekao da još nemaju odgovore:

“Zašto je bilo toliko zahteva za povećanje bezbednosti osoblja i opreme i zašto su ti zahtevi odbijeni u Vašingtonu? Koju politiku smo sprovodili u Libiji da je bilo potrebno fizičko prisustvo uprkos eskalaciji nasilja? Ko je u Vašingtonu bio upoznat sa eskalacijom? Koje mere predostrožnosti, ako ih je i bilo, su preduzete na godišnjicu napada 11. septembra?”

Republikanci tvrde da je Hilari Klinton lično odbacila zahtev za povećanje bezbednosnih mera u diplomatskim predstavništima kao i da je naložila vojsci da bude uzdržana tokom napada. Te optužbe nije potvrdila nezavisna istraga koju je Klinton naredila posle incidenta u Bengaziju, kao ni sedam potonjih kongresnih istraga.

“Nikada nije bilo preporuka od strane bilo kog obaveštajnog zvaničnika u našoj vladi, bilo kog službenog lica u Stejt departmentu, ili bilo koje druge osobe da zatvorimo naše predstavništvo u Bengaziju, čak i posle dva napada koja je pretrpelo. I možda se pitate zašto, ali mogu vam reći da je samatrano da je naša misija u Bengaziju - u saradnji sa CIA-om od ključnog značaja za naše nacionalne interese”, rekla je Hilari Klinton.

Dok je Klinton sedela u stolici za svedoke, Republikanac Trej Gaudi i Demokrata Ilajdža Kamings razmenili su oštre optužbe, uz viku i međusobna prekidanja. Kamings je rekao je da je cela istraga stranačka kampanja republikanaca ispunjena neuverljivim teorijama zavere. Gaudi je negirao optužbe, tvrdeći da je usmerena na rasvetljavanje napada.

Saslušanje dolazi u trenutku kada je ojačala pozicija Hilari Klinton u trci za Belu kuću pošto je u sredu potencijalno njen najveći rival iz redova demokrata, potpredsednik SAD Džo Bajden, objavio da se neće kandidovati.

Portparol Bele kuće Erik Šulc izjavio je da predsednik SAD Barak Obama nije gledao raspravu pred Odborom. On je dodao da ga je nastup Hilari Klinton “podsetio zašto ju je njegov šef izabrao za državnu sekretarku”.