Izrael obilježio godišnjicu od upada Hamasa, napadi na Liban i Gazu

Članovi porodica i rodbina obilježavaju godišnjicu upada Hamasa u blizini kibuca Reim na jugu Izraela, 7. oktobra 2024.

Izrael je u ponedjeljak obilježio prvu godišnjicu napada Hamasa na jevrejsku državu u kojem je ubijeno više od 1.200 ljudi, a oko 250 osoba uzeto za taoce, dok izraelska vojska nastavlja napade na Bejrut i upad na južni Liban s ciljem uništenja Hezbolaha, militantne grupe koju podržava Iran.

Izraelski predsjednik Isaac Herzog predvodio je minut ćutnje u ponedjeljak ujutro u 6:29 sati, vrijeme kada je napad 7. oktobra 2023. počeo, na kibuc Reim, mjesto muzičkog festivala gdje je stotine uglavnom mladih ljudi ubio Hamas, organizacija koju su Sjedinjene Države i Evropska unija proglasili terorističkom.

Izraelska vojska je saopštila da su u trenucima odavanja pošte koju je predvodio Herzog, četiri rakete ispaljene iz Pojasa Gaze prema istim izraelskim zajednicama koje su bile mete na početku prošlogodišnjeg napada. Vojska je saopštila da ceremonija nije prekinuta.

U Jerusalemu su se članovi porodica i rodbina oko 100 talaca koje i dalje drži Hamas, od kojih se mnogi smatraju mrtvima, okupili ispred rezidencije izraelskog premijera Benjamina Netanyahua. U tišini su protestovali jer vlada ove zemlje još nije uspjela da oslobodi taoce iz zarobljeništva.

Nakon napada 7. oktobra, Izrael je pokrenuo vojni napad na Pojas Gaze u kojem je ubijeno skoro 42.000 Palestinaca, navodi ministarstvo zdravlja Gaze, kojim upravlja Hamas.

čitajte Razorni rat Izraela u Gazi u brojkama

Izraelska vojska je 7. oktobra izvijestila da je tokom prošle godine bombardovala više od 40.000 ciljeva u Pojasu Gaze, pronašla 4.700 tunelskih ulaza Hamasa i uništila hiljadu lokacija za lansiranje raketa.

Sukob u Pojasu Gaze ne prestaje dok Izrael sada vodi bitku i na drugom frontu - u južnom Libanu protiv Hezbolaha.

Rano 7. oktobra 2023., Hezbolah, kojeg su Sjedinjene Države proglasile terorističkom organizacijom, ispalio je rakete na sjeverne izraelske gradove Haifu i Tiberias.

Evropska unija stavila je na crnu listu naoružano krilo Hamasa, ali ne i njegovu političku stranku, koja je prisutna u libanskom parlamentu.

Izrael je proteklih sedmica bombardovao južna predgrađa Bejruta i izvršio kopneni upad na jug Libana u nastojanju da eliminiše vodstvo Hezbolaha.

Vaš browser nepodržava HTML5

Bliski istok na ivici sveopšteg rata?

Nakon izraelske kampanje protiv Hezbolaha, Iran je odgovorio napadom na jevrejsku državu velikim ratketnim napadima koje je u velikoj meri oborila izraelska protivvazdušna odbrana.

"Onaj ko misli da će nas puki pokušaj da nam se naudi odvratiti od akcije, treba da pogleda [izraelske operacije] u Gazi i Bejrutu", rekao je u nedjelju izraelski ministar odbrane, Yoav Gallant.

Izrael je ranije rekao da je izveo niz "ciljanih udara" na "skladište oružja" i lokacije infrastrukture koje pripadaju Hezbolahu.

Zvanična libanska novinska agencija saopštila je da je više od 30 napada izvršeno na Hezbolahovo uporište na tom području.

Izrael danima bombarduje predgrađa Bejruta, likvidiravši vođu Hezbolaha Hasana Nasralaha i vjerovatno njegovog mogućeg nasljednika Hašema Safiedina.