Šta se zna o mađarskim, bugarskim i norveškim vezama Hezbolahovih pejdžera?

Norta Global Ltd., bugarska kompanija registrovana u Sofiji u aprilu 2022. godine, pojavila se kao jedan od mogućih faktora u lancu snabdevanja smrtonosnih pejdžera. Kao jedini vlasnik naveden je Norvežanin Rinson Jose.

Pišu: Riin Aljas, Balint Szalai i Bugarski servis RSE

Bugarska kompanija s norveškim vezama pojavila se u lancu snabdevanja pejdžera koji su ove nedelje eksplodirali u Libanu, gde je poginulo 37 ljudi i povređeno nekoliko hiljada, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Pejdžeri koje su koristili pripadnici Hezbolaha, najmoćnijeg proksija Irana na Bliskom istoku, a kojeg su SAD označile kao terorističku organizaciju, eksplodirali su istovremeno širom Libana 17. septembra.

Uređaji su izgledali kao oni koje je napravio tajvanski Gold Apollo, ali je ta kompanija 18. septembra saopštila da je pejdžere zapravo proizvodila mađarska kompanija pod nazivom BAC Consulting.

Sada, nova otkrića ukazuju na dodatne veze u Bugarskoj i Norveškoj.

Evo šta je RSE dosad saznao o kompanijama i njihovim tajnovitim vlasnicima.

Fotografija snimljena 18. septembra u južnom predgrađu Bejruta pokazuje ostatke pejdžera koji je eksplodirao.

Bugarska veza

Norta Global Ltd., bugarska kompanija registrovana u Sofiji u aprilu 2022. godine, sada se pojavila kao jedan od mogućih faktora u lancu snabdevanja smrtonosnih pejdžera. Prema izvorima Telex.hu, mađarska kompanija je bila uključena samo na papiru, a stvarnu logistiku je radila Norta Global.

Podaci iz Bugarske pokazuju da ta kompanija nema zaposlene, ima minimalan profit i posluje s adrese povezane s Agencijom za nove firmi, agencijom u Bugarskoj koja radi sa takozvanim "šel kompanijama".

Kada su novinari RSE posetili tu adresu 18. septembra, Atanas Atanasov, jedan od vlasnika Empresija, kompanije koja predstavlja Norta Global, odbio je da odgovara na pitanja.

Atanas Atanasov, jedan od vlasnika Empresija, kompanije koja predstavlja Norta Global, odbio je da odgovara na pitanja.

Slično tome, suvlasnica Eli Atanasova je naglo prekinula razgovor kada je upitana za Norta Global. Njihov advokat je kasnije potvrdio da je Norta Global klijent, ali nije izneo detalje o njenom jedinom vlasniku: Rinsonu Joseu.

Rinson Jose, norveški državljanin rođen 1985. godine, nema značajnije onlajn prisustvo. Njegov profil na LinkedInu navodi da se bavio poslovnom administracijom, i da je obrazovan u Indiji i Oslu. Njegovo profesionalno iskustvo uključuje različite poslovne uloge u Oslu, a registrovan je na LinkendInu u potrazi za partnerima i finansiranjem.

Jose je takođe povezan s drugom kompanijom koja se zove NortaLink; dok veb sajt Norta Global trenutno ne postoji, njegova arhivirana verzija ima link ka NortaLinkovoj Facebook stranici.

RSE je pokušao da kontaktira Josea preko LinkedIna i broja telefona povezanog s Norta Global, ali nije dobio odgovor.

Bugarska državna agencija za nacionalnu bezbednost saopštila je da, uprkos izveštajima o Norta Global, carinska evidencija ne pokazuju tragove pejdžera koji su izašli s bugarske teritorije.

Istraga RSE u bazama podataka o međunarodnoj trgovini nije pronašla podatke o uvozu ili izvozu Norta Globala ili iz Bugarske u Tajvan.

Mađarska veza

Dok nema puno informacija o Rinsonu Joseu, javni profil Mađarice koja stoji iza BAC Consultinga – kompanije koju je tajvanska kompanija Golden Apollo navela kao proizvođač pejdžera – mnogo je potpuniji.

Kristijana Barsoni-Arcidijakono

Kristijana Barsoni-Arcidijakono (Cristiana Barsony-Arcidiacono) (49) je 18. septembra za NBC potvrdila da je imala veze s pejdžerim, ali je rekla da je bila samo posrednica.

Posle vesti o eksplozijama pejdžera, sajt BAC Consultinga je izbrisana 18. septembra, ali se u arhiviranim verzijama navodi da nudi konsalting u oblasti životne sredine, razvoja i međunarodnih pitanja.

Sajt je naveo Barsoni-Arcidiacono kao izvršnu direktorku i osnivačicu, identifikujući je kao stratešku savetnicu za inovacije i unutrašnje poslove. Njena raznovrsna pozadina obuhvata fiziku, održivost, razvoj poslovanja, digitalizaciju, pa čak i umetnost i veštine. Među svojim prethodnim poslodavcima je navela organizacije poput UNESCO-a, Evropske komisije i Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Među svojim akademskim dostignućima, ona navodi da ima doktorat i nekoliko magistarskih diploma na prestižnim institucijama u Velikoj Britaniji. RSE je potvrđeno da ima doktorat na Univerzitetskom koledžu u Londonu, a drugi univerziteti još odgovorili.

Mađarski mediji HVG potvrdio je da je bila na praksi 2008. godine u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju; osim toga, HVG je citirao njenog bivšeg kolegu i akademskog koautora Akosa Kovera koji je rekao da se "Kristijana mučila da nađe posao posle doktorata" i da je godinama živela sa svojom bakom.

Takođe je rekao da se nije bavila naučnim radom pošto je doktorirala i da njegovi nedavni pokušaji da je kontaktira putem elektronske pošte nisu bili uspešni.

Instagram stranica Kristijane Barsoni-Arcidijakono

Iako je prisustvo Barsoni-Arcidiacono na društvenim mrežama i dalje vidljivo, uključujući Instagram stranicu na kojoj su prikazani njeni crteži, njen digitalni trag počinje da bledi. Donedavno je bila navedena kao glavna šefica za održivost u Eden Global Impact Group, ali je ceo odeljak "Ko smo mi", uključujući njen profil, sada uklonjen sa stranice.

Pored toga, njen profil na LinkedInu tvrdi da je u upravnom odboru Earth Child Institute, ali je ta organizacija za BBC navela da ona nikada nije bila u njenom odboru.

RSE je pokušao da dođe do Barsoni-Arcidiacona putem telefona, e-pošte i lično, ali još nije uspeo u tome.