Iz Hersona evakuisano više od 70.000 stanovnika, napad dronom na Kijev

Evakuacija civila iz Hersona

Ruske snage su izvele nove udare na ciljeve u Kijevu i gradu Zaporožju, saopštili su 27. oktobra vojska i zvaničnici, dok su ukrajinske snage odbijale napade u blizini dva grada u istočnom regionu Donbasa, a administracija koju je postavila Moskva napustila Herson.

U napadu ruskog drona rano 27. oktobra pogođen je energetski objekat u prestonici, izazvavši požar, rekao je Aleksij Kuleba, guverner Kijevske oblasti.

Desetine hiljada stanovnika evakuisano je iz oblasti oko strateškog grada Hersona jer se nastavljaju teške borbe i napadi na elektroenergetsku infrastrukturu, saopštile su u četvrtak, 27. oktobra, vlasti na jugu Ukrajine koje je imenovala Moskva.

Guverner Hersona izjavio je da se više od 70.000 stanovnika ovog grada i okolnih oblasti preselilo na levu obalu reke Dnjepar zbog ukrajinske ofanzive.

Regionalne vlasti pozvale su stanovnike da se evakuišu jer Ukrajina napreduje u ofanzivi da povrati Herson, koji su ruske snage zauzele tokom prvih dana sukoba.

Vlasti su takođe uklonile iz grada spomenike ruskim komandantima iz 18. veka Aleksandru Suvorovu i Fjodoru Ušakovu.

Saldo je rekao da su posmrtni ostaci Grigorija Potemkina, ruskog generala koji je osnovao Herson u 18. veku i bio njegov guverner, takođe uklonjeni iz crkve Svete Katarine u Hersonu i prebačeni na bezbedno.

Pomoćnik guvernera Kiril Stremousov rekao je da je regionalna administracija takođe evakuisana iz Hersona.

Pročitajte i ovo: Etničko čišćenje, strah, kontrola štete? Zašto Rusija iseljava Ukrajince iz Hersona?

Napadi na ukrajinsku infrastrukturu

Borbe su se intenzivirale oko Hersona, gde ukrajinske snage napadaju rusko uporište na zapadu reke Dnjepar koja deli zemlju, kao i u delovima istočnog regiona Donjecka, dok ruska armija nastavlja napade na energetsku infrastrukturu uoči zime.

Napad ruske bespilotne letelice u četvrtak ujutru pogodio je energetski objekat i izazvao požar, rekao je Aleksij Kuleba, guverner Kijevske oblasti.

"Rusi koriste bespilotne letelice i projektile da unište energetski sistem Ukrajine uoči zime i terorišu civile", rekao je Kuleba.

Pročitajte i ovo: Milioni Ukrajinaca bez struje usled ruskih napada na energetska postrojenja

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski javno je zahvalio zaposlenima u energetskom sektoru na održavanju snabdevanja strujom pošto su vlasti naredile njeno neprekidno isključenje u mnogim delovima zemlje i pozvao domaćinstva da ograniče potrošnju.

Kao odgovor na ruske napade na ukrajinsku infrastrukturu, šef lučkog grada Sevastopolja u regionu Krima koji je anektirala Rusija rekao je da je elektrana nedaleko od grada pretrpela manju štetu u napadu dronom.

Mihail Razvožajev je rekao da je dron udario u transformator i izazvao požar, ali nije uticao na njegov celokupni rad i nije prekinuo snabdevanje električnom energijom.

Anektiran od Rusije 2014. godine, Krim — region nešto veći od Sicilije — suočio se sa napadima i eksplozijama dronovima. U velikom neuspehu za Rusiju, 8. oktobra, snažan kamion bomba je razneo deo strateškog mosta koji povezuje kopnom Krim sa Rusijom.

Pročitajte i ovo: Putin optužio Ukrajinu za eksploziju na Krimskom mostu

Rat u Ukrajini i rezultirajuća energetska kriza će verovatno dovesti do vrhunca ili smanjenja globalne potražnje za fosilnim gorivima, navodi se u izveštaju koji je u četvrtak objavila Međunarodna agencija za energiju (IEA) sa sedištem u Parizu, uglavnom zbog pada ruskog izvoza.

"Današnja energetska kriza donosi šok neviđene širine i složenosti", saopštila je IEA,

To je primoralo razvijene ekonomije da ubrzaju strukturne promene ka obnovljivim izvorima energije, navodi se u izveštaju.

Pročitajte i ovo: IEA: Vrhunac emisije gasova sa efektom staklene bašte već 2025.