Helikopter MUP-a Srbije za gašenje požara stacioniran u Trebinju na jugu BiH

Helikopter Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije za gašenje požara, Trebinje, BiH, 18. jun 2024.

Helikopter sa posadom Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije ovog će ljeta biti stacioniran u Trebinju, na jugu Bosne i Hercegovine, a biće korišten za gašenje požara.

To je saopšteno 18. juna nakon sastanka ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivice Dačića, i ministra unutrašnjih poslova bh. entiteta Republike Srpske (RS) Siniše Karana, u ovom hercegovačkom gradu, prenosi agencija Srna.

Stacioniranje helikoptera je sastavni dio Memoranduma o saradnji dva ministarstva tokom turističke sezone, koji su ministri potpisali ranije tokom dana.

Saradnja je već dogovorena na takozvanom "Svesrpskom saboru", održanom 8. juna.

Pročitajte i ovo: Ispod površine 'svesrpske' deklaracije koja ne govori o razdruživanju u BiH

Karan i Dačić saglasili su se da će memorandum doprinijeti operativnoj saradnji pripadnika dva ministarstva za vrijeme turističke sezone.

Dačić, koji je i potpredsjednik Vlade Srbije, najavio je da će helikopter sa posadom u Trebinju biti stacioniran do septembra, uz mogućnost produžetka ukoliko zatreba.

Dodao je da je cilj da se pomogne u sprečavanju požara na ovom području, ali ne samo u RS nego i cijeloj BiH, te da slijedi niz drugih zajedničkih aktivnosti u interesu građana RS i Srbije.

"Samo ću reći da je proteklih, recimo, pet godina do danas u Republici Srpskoj bilo više od 3.500 požara, od kojih gotovo trećina šumskih", naveo je Karan.

Pročitajte i ovo: BiH bez aviona za gašenje požara

Kako prenosi entitetski javni servis RTRS, direktor Helikopterskog servisa RS Boban Kusturić je izjavio da će posadu helikoptera naizmjenično činiti njihovi pripadnici, i pripadnici Helikopterske jedinice MUP-a Srbije.

Ministri su, između ostalog, najavili i sporazume u oblasti obrazovanja policije, i jačanje operativne saradnje.