Izvučen helikopter vojske BiH koji je pao u jezero

U izvlačenju helikoptera su učestvovali Specijalna jedinica Federalne uprave policije i Interventna spasilačka služba Mostar.

Helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine je izvučen iz Jablaničkog jezera, u petak, 30. augusta, dva dana nakon što je zakačio za žice dalekovoda tokom vježbe na jugu zemlje i srušio se u jezero.

Ministarstvo odbrane BiH saopštilo je 28. augusta da pilot, kopilot, tehničar-letač i specijalist službe traganja i spašavanja, koji su bili u letjelici, nisu životno ugroženi i da su upućeni na preventivni ljekarski prijem u hitnoj pomoći u Konjicu.

Helikopter je izvučen, kako se navodi u objavi Federalne uprave civilne zaštite na Facebook stranici, uz pomoć teške mašine.

"Nakon što je ronilački tim Specijalne jedinice Federalne uprave policije u Jablaničkom jezeru locirao helikopter, ronioci Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje pod vodom i Interventne spasilačke službe Mostar su zaronili na navedenoj lokaciji u cilju povlačenja helikoptera prema obali jezera kako bi se olakšalo njegovo izvlačenje iz vode", navodi se u objavi.

Izvlačenje helikoptera iz Jablaničkog jezera, 30. august 2024.

Helikopter Oružanih snaga BiH srušio se u Jablaničko jezero u toku priprema za vježbu sa EUFOR-om.

Sjedinjene Američke Države donirale su Bosni i Hercegovini četiri nova helikoptera Bell 2021. godine vrijedna oko 35 miliona eura.

Jedan helikopter se prevrnuo i oštećen je u aprilu 2022. godine tokom letačke obuke. Ministar Helez je kazao 28. avgusta da je taj helikopter popravljen.

Oružane snage BiH "na papiru" raspolažu s više od 40 helikoptera.

Među njima je 35 helikoptera Mi-8 koji su proizvedeni prije više od 40 godina u bivšem Sovjetskom Savezu i svi će, kako je najavljeno, biti otpisani zbog nemogućnosti servisiranja, zastarjelosti, isteka resursa i više utvrđenih neispravnosti osnovnih sklopova zbog čega ih nije isplativo remontirati.