Premijer Kosova nakon izjave O'Brajena: Nije ugroženo partnerstvo sa SAD

O'Brajen i Kurti prilikom susreta u Davosu, u Švajcarskoj, 16. januar 2024.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti odbacio je navode pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejmsa O'Brajena (James O'Brien) da je njegova Vlada ugrozila partnerstvo sa Sjdinjenim Državama zbog odluke o zabrani srpskog dinara.

"Kosovo nema važnijeg partnera, saveznika i prijatelja od Sjedinjenih Država. Ja to tako smatram i u skladu sa tim sarađujem kao premijer Kosova", rekao je premijer novinarima 14. aprila u Parizrenu.

Američki zvaničnik je dan ranije kazao da Vašington možda neće tretirati Kosovo kao partnera, ako donosi odluke bez konsultovanja.

"Ja ne izričem nejasne pretnje javno. Rekao bih, ako ne budemo tretirani kao partneri, nećemo ni vladu Kosova tretirati kao partnera", rekao je O'Brajen u intervjuu za Glas Amerike.

Na uporna pitanja novinara da prokomentariše ovu O'Brajenovu izjavu, Kurti je nekoliko puta ponovio: "Nije ugroženo (partnerstvo sa SAD), nije ugroženo".

Pročitajte i ovo: O'Brien kaže da je Kosovo odlukom o dinaru dovelo u pitanje partnerstvo sa SAD

Centralna banka Kosova (CBK) je donela odluku da jedino sredstvo za gotovinski i platni promet bude evro, čime se ukida srpski dinar.

Ovu odluku, koja je stupila na snagu 1. februara, prethodnih dana su kritikovale i druge zapadne zemlje uz zahtev da se odloži njena primena.

Ministar finansija Kosova Hekuran Murati

Ministar finansija u Vladi Kosova Hekuran Murati je, s druge strane, rekao da međunarodne diplomate u nijednom trenutku nisu dovele u pitanje zakonitost ili cilj koji se postiže odlukom CBK.

"Jedina razlika je u vremenu, kako osmisliti prelazni period koji se traži", dodao je Murati.

Murati je dodao da se Priština sa partnerima konsultuje i koordinira po pitanju odluke CBK.

Pripadnici srpske zajednice u dinarima imaju razna primanja iz budžeta Srbije a međunarodna zajednica je upozorila da bi odluka Kosova o njegovom ukidanju mogla da podigne i etničke tenzije.

Premijer Kosova ali i drugi ministri u njegovoj Vladi su nekoliko puta naveli da se odlukom Centralne banke ne ukida dinar, već da se uvodi euro kao jedina zvanična valuta.

Kurti je rekao i da Srbija može da nastavi da finansira Srbe na Kosovu, ali kroz račune u evrima u nekoj od licenciranih banaka na Kosovu.

Narodna banka Srbije je godinama unazad slala dinare u svoj trezor u opštini Leposavić na severu Kosova, odakle je potom novac do finansijskih ustanova koje rade u sistemu Srbije, kao što su pošta ili banka Poštanska štedionica, prevozila međunarodna kompanija "Henderson".

Sada CBK navodi da je ta praksa nezakonita, jer samo ona može da izvozi i uvozi kovanice i novčanice na teritoriji Kosova.

Kosovo inače nije deo eurozone – koju čini 20 zemalja članica Evropske unije – ali ima euro kao glavnu valutu od 2002. godine.