'Havana sindrom' prijavljen u američkoj ambasadi u Kolumbiji

U petak su se u američkoj ambasadi u Berlinu (na slici) pojavili izveštaji o “Havana sindromu”.

Američki zvaničnici istražuju moguće slučajeve “Havana sindroma” u Kolumbiji, nekoliko dana pre posete državnog sekretara, prenose američki mediji.

Osoblje američke ambasade u Bogoti možda je pogođeno misterioznom bolešću koja izaziva bolan zvuk u ušima, umor i vrtoglavicu, prenosi BBC.

Slučaj je prvi put prijavljen na Kubi 2016. godine, a američke diplomate širom sveta su od tada su prijavile slučajeve tog sindroma.

Njegovo poreklo nije poznato, a neki nagađaju da je to vrsta oružja.

Greška servera

Greška na serveru. Molimo obratite se timu sa podšku.

Molim koristite naš pretraživač kako biste pronašli traženi sadržaj

U utorak je Wall Street Journal prvi put izvestio da su mejlovi koje je poslao američki ambasador u Kolumbiji Philip Goldberg potvrdili brojne "neobjašnjive zdravstvene incidente" ili UHI - termin koji američka vlada koristi za “Havana sindrom” - od sredine septembra.

Kolumbijski predsednik Ivan Dukue rekao je za New York Times da zemlja istražuje te izveštaje. On je dodao da istragu vode SAD.

Amerikanci koji su pogođeni “Havana sindromom” opisali su intenzivan i bolan zvuk u ušima. Neki od procenjenih 200 pogođenih mesecima su patili od vrtoglavice i umora.

Prema Timesu, više od polovine pogođenih bili su zaposleni u CIA.

Pročitajte i ovo: Policija istražuje ‘Havanski sindrom’ u ambasadi SAD u Berlinu

U petak su se u američkoj ambasadi u Berlinu pojavili izveštaji o “Havana sindromu”. Predsednik SAD Joe Biden izdao je saopštenje u kojem se obećava da će otkriti "uzrok i ko je odgovoran".

Došlo je to nekoliko sati nakon što je potpisao novi zakon koji ovlašćuje čelnike CIA i Stejt departmenta da daju novčanu nadoknadu zaposlenima u američkoj vladi koji su oštećeni sindromom.

Zvaničnik Stejt departmenta odbio je u utorak da potvrdi izveštaje za BBC News.

U saopštenju, zvaničnik je naveo da se izveštaji intenzivno istražuju gde god da su prijavljeni i da "aktivno rade na identifikaciji uzroka ovih incidenata, kao i da li se oni mogu pripisati stranom činiocu".

Vest dolazi uoči planiranog putovanja američkog državnog sekretara Antony Blinkena u Bogotu sledeće nedelje.

U avgustu je potpredsednica Kamala Harris odložila putovanje u Vijetnam nakon što su dva američka zvaničnika evakuisana iz zemlje pošto im je pozlilo.

Pročitajte i ovo: Nemi tragovi ’Havana sindroma’ u Srbiji