Kabashiju dva mjeseca zatvora zbog nesvjedočenja

Shefqet Kabashi na izricanju presude, 16. rujna 2011

Šefčet Kabaši (Shefcet Kabashi), nevoljki svjedok protiv bivših zapovjednika OVK Ramuša Haradinaja, Idriza Balaja i Lahija Brahimaja osuđen je na 2 mjeseca zatvora zbog nepoštovanja Haškog suda – budući da je odbio svjedočiti protiv spomenute trojke.

Kabaši je kažnjen zbog dva odbijanja svjedočenja u lipnju 2007. i u studenom iste godine, vezano uz sporne događaje u logoru Oslobodilačke vojske Kosova u Jablanici gdje je bio stražar, a gdje su se prema optužnici protiv bivših zapovjednika OVK – dogodila ubojstva i mučenja civila raznih nacionalnosti.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Alphonsa Orie-a, prihvatilo je zahtjev tužiteljstva za zatvorskom kaznom za Kabašija. On je ocijenjen kao jedan od ključnih svjedoka protiv Haradinaja i ostalih, a zbog njegova odbijanja da svjedoči uz još jednog zaštićenog svjedoka, suđenje se dijelom i ponavlja.

„Zbog njegovog upornog odbijanja da odgovori na pitanja – sudsko vijeće je lišeno bitnih dokaza potrebnih za efikasno utvrđivanje istine“, naveo je u sažetku presude sudac Orie.

Sudac Alphons Orie
„Kao olakšavajući faktor raspravno vijeće je uzelo u obzir da prema medicinskoj dokumentaciji g.Kabaši pati od PTSP-a (post traumatskog stresa) i da mu se zdravstveno stanje u zatvorskom okruženju pogoršava. Kao daljnji olakšavajući faktor raspravno vijeće je porodičnu situaciju g.Kabašija. Osim toga g.Kabaši se izvio za svoje kazneno djelo. I makar raspravno vijeće misli da je njegovo izvinjenje iskreno, smatramo da kajanje izraženo na ovakav način gubi na olakšavajućoj težini budući da je g.Kabaši izbjegavao doći u Haag odgovoriti na optužbe pune 4 godine“, naveo je Orie.

Kabaši je u pritvoru Haškog suda već mjesec dana pa mu je ostalo još toliko do izvršenja kazne za nepoštivanje suda – za što je priznao krivnju prije desetak dana. No za njega tu ne završavaju svi problemi budući da je nedavno, na dijelom ponovljenom suđenju Haradinaju i ostalima – ponovno odbio svjedočiti, opravdavajući to strahom za porodicu koja živi na Kosovu.

Kazna i za treće odbijanje?

Sudsko vijeće koje vodi dijelom ponovljeno suđenje bivšim zapovjednicima OVK naložilo je tužiteljstvu da istraži - je li Kabaši počinio još jedno nepoštivanje suda kada je prošli mjesec ponovo odbio odgovarati na pitanja strana u postupku.

Haški sud je tada priopćenjem odbacio njegove tvrdnje kako su svjedoci na spomenutom suđenju - nestali ili ubijeni, a sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Orie-a također to nije uzelo u obzir pri izricanju kazne zatvora od dva mjeseca.

„Obrana je tvrdila da su frustracije g.Kabašija i njegova iskustva u ratu kao i slučajevi zastrašivanja svjedoka možda doprinjeli njegovom odbijanju svjedočenja. Međutim, usprkos ovim argumentima raspravno vijeće je zaključilo da su svi dodatni razlozi koje g.Kabaši ima ostali neobjašnjeni i ne mogu se uzeti u obzir pri utvrđivanju odgovarajuće kazne“, objasnio je stav sudaca Orie.

Za vrijeme dok čeka izvršenje kazne Kabaši će ubrzo saznati – čeka li ga još jedno suđenje za nepoštivanje suda, ili je kaznom zatvora od dva mjeseca već dovoljno kažnjen za treće po redu odbijanje svjedočenja.