Ponovno suđenje Weinsteinu u Njujorku okvirno zakazano za novembar

Nekada moćni holivudski producent Harvi Vajnstin u sudnici u Njujorku, 19. jul 2024.

Njujorški sudija u petak je odredio okvirni datum u novembru za ponovno suđenje filmskom producentu Harviju Vajnstinu (Harvey Weinstein) po optužbi za seksualni napad.

Vajnstin (72) osuđen je u Njujorku 2020. godine za silovanje i seksualni napad na glumicu Džesiku Man (Jessica MAn) i za prisilan oralan seksa nad asistentkinjom u produkciji.

Apelacioni sud u Njujorku poništio je osudu u aprilu, u šokantnom preokretu u jednom od ključnih slučajeva pokreta #MeToo.

Pročitajte i ovo: Šta se desilo sa presudama za seksualno nasilje poznatih i moćnih?

Taj sud je presudio da je prvostepeni sudija pogrešio time što je dozvolio svedočenje žena koje su optuživale Vajnstina za napade za koje producent nije formalno optužen.

Sudija Kertis Farber (Curtis), na kratkom saslušanju na Menhetnu u petak, odredio je okvirni datum početka ponovljenog suđenja Vajnstinu za 12. novembar.

Sudija je rekao da će više detalja o suđenju biti razmotreno na ročištu 12. septembra.

Tužioci su rekli da je Man spremna da ponovo svedoči protiv Vajnstina i da bi mogli da podnesu dodatne optužbe za seksualni napad protiv nekada moćnog filmskog producenta.

Iako je Vajnstinova presuda u Njujorku poništena, on je ostao iza rešetaka zbog osude za silovanje u Kaliforniji za koju je dobio 16 godina zatvora.

Njegovi advokati su prošlog meseca uložili žalbu, tražeći novo suđenje i u tom slučaju.

Optužbe protiv Vajnstina počele su da se pojavljuju 2017. godine, pokrenuvši pokret #MeToo, prelomni trenutak za žene koje se bore protiv seksualnog nedoličnog ponašanja.

Vajnstin i njegov brat Bob su osnovali kompaniju Miramaks (Miramax).

Izvor: AFP