Više od 20 ranjenih u ruskom napadu na stambene zgrade u Harkivu

Građani u dvorištu oštećene stambene zgrade nakon raketnog napada na Harkiv 21. septembra 2024. godine.

U ruskim vazdušnim napadima na stambenu četvrt u Harkivu ranjeno je više od dvadeset osoba, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Dvadeset jedna osoba je ranjena - uključujući osmogodišnjaka, dvoje sedamnaestogodišnjaka i nekoliko starijih osoba, prenosi AP, pozivajući se na saopštenja lokalnog guvernera Oleha Sinjehubova i gradonačelnika Harkova Ihora Terehova.

Bombe koje su pale na okrug Ševčenkivski uništile su stambene zgrade sa 16 i 9 spratova, dok je još sedam zgrada oštećeno.

Ovo je bio drugi uzastopni vazdušni napad na stambene četvrti u Harkivu. Dan ranije je u bombardovanju ranjeno 15 ljudi.

Prema ukrajinskim zvaničnicima, u oba napada korišćene su KAB-vazdušne klizne bombe, modifikovano sovjetsko oružje koje već mesecima pustoši istočnu Ukrajinu.

Rusija je takođe lansirala 80 dronova i dve rakete na Ukrajinu tokom noći između subote i nedelje, saopštila je ukrajinska protivvazdušna odbrana.

Kako je navedeno u izjavi, 71 dron su oborile ukrajinske protivvazdušne snage.

Dron pogodio automobil, dvoje poginulih

Dvanaestogodišnja devojčica i žena su poginule nakon što je ruski dron pogodio putnički automobil u gradu Nikopolju, izvestio je lokalni guverner Serhij Lisak.

Dve osobe, uključujući četvorogodišnje dete, zadobile su povrede.

U ruskom artiljerijskom napadu jedna osoba je ubijena u istočnom gradu Kurahove, saopštilo je regionalno tužilaštvo, dok ruske snage nastavljaju svoj postepeni napredak prema zapadu kroz industrijsku Donjecku oblast u Ukrajini.

Ruski napadi dronovima oštetili su i energetsku infrastrukturu u centralnoj ukrajinskoj oblasti Poltava i u severnom gradu Šostka, izvestili su lokalni zvaničnici.

Šostka se nalazi u regiji Sumi, koja graniči sa ruskom provincijom Kursk — ciljem iznenadne ukrajinske vojne operacije pokrenute prošlog meseca.

Nedeljama nakon početka operacije, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da joj je cilj stvaranje tampon zone kako bi se sprečili dalji ruski prekogranični napadi koji već mesecima prave haos u regiji Sumi.

Rat u Ukrajini ušao je u treću godinu, nakon što je Rusija u februaru 2022. otpočela invaziju na susednu državu.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.