Uhapšene četiri osobe osumnjičene za krijumčarenje ljudi na jugu Srbije

Policijski kombi u akciji hapšenja migranata u Srbiji, avgust 2023. Ilustrativna fotografija

Policija u Pirotu, na jugu Srbije, i Regionalnog centra granične policije prema Bugarskoj, u dve odvojene akcije, uhapsili su četiri osobe, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično delo krijumčarenje ljudi, navodi se u saopštenju MUP-a 29. jula.

Oni se sumnjiče i za nedozvoljeni prelaz državne granice.

Policija je kod Pirota, u kombiju "mercedes" kojim je upravljao turski državljanin O. S. (1991), pronašla 28 migranata, navodi policija.

V. T. (1988) i O. A. (1988), takođe turski državljani, sumnjiče se da su se kretali ispred kombija kako bi O. S. obavestili ukoliko naiđu na policijsku patrolu.

U drugoj akciji, policija je kod Pirota, u "pežou 807" austrijskih registarskih oznaka, kojim je upravljao A. F. (1975) iz okoline Preševa pronašla 24 migranta.

Pročitajte i ovo: Uhapšen muškarac iz Srbije zbog krijumčarenja 32 migranta

Četvorici osumnjičenih je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Pirotu, navodi policija.

Srbija se nalazi na takozvanoj "Balkanskoj ruti", kroz koju prolaze migranti bežeći od rata i siromaštva, a u pokušaju da se domognu država Evropske unije, često uz pomoć krijumčara.

Tokom prošle 2023. godine u prihvatnim i centrima za azil u Srbiji evidentirano je 108.808 migranata, saopštio je ranije Komesarijat za izbeglice i migracije u svom godišnjem izveštaju.

Pročitajte i ovo: IOM: Zapadni Balkan tranzitna zona ilegalnih migracija