Uhapšeni ambasador BiH u Maleziji ostaje u pritvoru u Sarajevu 24 sata

Ambasador BiH u Maleziji i bivši načelnik sarajevske opštine Ilidža Senaid Memić

Aktuelni ambasador Bosne i Hercegovine (BiH) u Maleziji Senaid Memć, uhapšen zbog zloupotrebe položaja dok je bio načelnik jedne od opština u Kantonu Sarajevo ostaje u pritvoru 24. sata.

Nakon kriminalističke obrade u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), saopštili su da je Memić predat u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo, te da će biti zadržan 24 sata. U tom roku, navedeno je, "postupajuće tužiteljice odlučit će o daljnjim mjerama prema osumnjičenom".

"Senaid Memić se tereti da je tokom mandata od 2013. do polovine 2017. godine nezakonito izdao više dozvola u vezi gradnje objekata investitora Panamera, Malak group, te parking Opštine Ilidža koji je dat na korištenje UO "Brajlović", naveli su iz Tužilaštva Kantona Sarajevo u četvrtak navečer, 11. maja.

Prethodno je iz ove institucije saopšteno da je Memić osumnjičen zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Pročitajte i ovo: U Sarajevu uhapšen Senaid Memić, ambasador BiH u Maleziji

Memić je kadar Stranke demokratske akcije (SDA) i ta politička partija ga je predložila na ambasadorsku poziciju 2020. godine. Jedan je od osnivača SDA.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH na Twitteru je podržalo rad istražnih i pravosudnih organa BiH.

"U domenu svoje odgovornosti MVP BiH omogućit će neometano funkcionisanje diplomatsko-konzularnog predstavništva u Maleziji bez obzira na novonastale okolnosti lišenja slobode amb. Senaida Memića" stoji u objavi zvaničnog profila MVP BiH gdje se takođe dodaje da "eventualno imenovanje novog ambasadora isključiva je nadležnost Predsjedništva Bosne i Hercegovine".

"Panamera" je društvo sa ograničenom odgovornošću za trgovinu i usluge u Sarajevu. Ova firma je izgradila stambeno-poslovni objekat na području Opštine Ilidža. U profilu kompanije se navodi da je osnovana 2011.godine.

Na zvaničnoj stranici grupacije "Malak" piše da je vlasnik biznismen iz Saudijske Arabije. Firma se bavi "investicijama u oblasti drvne industrije, hotelijerstva, građevinarstva, te prometa nekretninama".