Hapšenja u više gradova Crne Gore zbog šverca kokaina

Procesuirano 28 članova međunarodne kriminalne grupe, saopštila Uprava policije Crne Gore. Podgorica 27. jul 2022.

Crnogorska policija je uhapsila osam osoba koje se sumnjiče za stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćenu proizvodnju, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, saopšteno je iz Uprave policije 27. jula.

Policija je pretresla 33 lokacije u više gradova u Crnoj Gori gde je pronađeno i oduzeto više desetina hiljada eura, skupocjeni satovi, bankovne kartice, dokumenta, municija, oružje, vozilo i gliser.

"Akcija policije pod nazivom 'Florida 1' je koordinisana od strane Europola i sprovedena je istovremeno u više zemalja gdje je ukupno procesuirano 28 lica zbog krijumčarenja 6,1 tone kokaina na transnacionalnom nivou", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je akcija obavljena u saradnji sa organima za sprovođenje zakona Srbije, Italije, Hrvatske, Slovenije, Španije, Portugala i Holandije.

Krivičnom prijavom obuhvaćeni su državljani Italije, Crne Gore i Srbije.

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Filip Adžić je saopštio da je u akciji učestvovalo 200 službenika Uprave policije.

"Vidljive opstrukcije i medijska hajka, kao ni pritisci, kako kriminalni, tako i politički, nisu zaustavili intenzivnu borbu protiv organizovanog kriminala, koja je primarni cilj ovog Ministarstva i preduslov za članstvo u EU", poručio je ministar Adžić.

U saopštenju Uprave policije se podsjeća na međunarodnu saradnju prethodnih godina čiji je rezultat zaplijena više tona narkotika i hapšenje više pripadnika organizovanog kriminala povezanih sa transnacionalnim krijumčarenjem kokaina rutom Južna Amerika – Evropa.

Podsjetimo, početkom januara je u Crnoj Gori zaplijenjeno više stotina kilograma kokaina.

Pročitajte i ovo: U Crnoj Gori zaplijenjeno više stotina kilograma kokaina

Krajem avgusta prošle godine je zaplijenila oko tonu kokaina u Zeti pored Podgorice, za što je podignuta optužnica protiv Budimira i Marine Krstović.

Droga je pronađena u pošiljci banana, a iz Vlade je tada saopšteno da je riječ o najvećoj zapljeni narkoticima u Crnoj Gori.

Pročitajte i ovo: Zaplijenjena tona kokaina u Crnoj Gori