Naoružane bande upale u zatvor na Haitiju, oslobođeno 4.000 zatvorenika

Mještani bježe iz svojih domova nakon novog talasa nasilja koji je pogodio Port-o-Prins, Haiti, 3. mart 2024.

Naoružane bande su upale u centralni zatvor u Port-o-Prinsu, glavnom gradu Haitija, te oslobodile mnogo zatvorenika u nedjelju, 3. marta.

Velika većina od 4.000 muškaraca koji su se tamo nalazili su sada u bijegu, lokalni novinar je rekao za BBC.

Među zatvorenima su bili i članovi bandi povezani sa atentatom na predsjednika Hovenela Muazea (Jovenel Moise) iz 2021. godine.

Nasilje u Haitiju, najsiromašnijoj zemlji na zapadnoj polulopti, pogoršalo se posljednjih godina. Bande koje žele da zbace premijera Arijela Anrija (Ariel Henry), kontrolišu oko 80% glavnog grada.

Pročitajte i ovo: Na Haitiju 'banda upala u bolnicu i uzela stotine žena i djece za taoce'

Posljednji porast nasilja se desio u četvrtak, kada je premijer putovao u Najrobi, glavni grad Kenije, da razgovara o slanju multinacionalnih bezbjednosnih snaga sa kenijskim vodstvom u Haiti.

U petak, kenijski predsjednik Vilijam (William) Ruto je rekao da su on i Anri potpisali sporazum te da rade na njegovoj primjeni.

Ujedinjene nacije su u januaru saopštile da je više od 8.400 osoba bilo žrtve nasilja bandi u prethodnoj godini, u šta su uključena ubistva, povrede, kidnapovanja – a brojke su udvostručene u odnosu na 2022. godinu.

Nasilje je u ostrvskoj zemlji učestalo od ubistva Moazea 2021. godine. On nije zamijenjen, a izbori nisu održani od 2016. godine.

Prema dogovoru, trebalo je da budu održani izbori, a neizabrani Anri je trebalo da odstupi sa funkcije 7. februara, ali to se nije dogodilo.

Pročitajte i ovo: UN odobrile misiju na Haitiju za borbu protiv bandi

Otkad je otišao u Keniju, nemiri u Port-o-Prinsu su dodatno eskalirali, a vođa bande Džimi Šerizije (Jimmy Cherizier, poznat po nadimku "Barbecue" što znači "roštilj"), je objavio koordinisani napad da se zbaci premijer.

"Mi smo ujedinjeni, naoružane grupe u provincijskim gradovima i naoružane grupe u glavnom gradu", rekao je bivši policajac, za kojeg se pretpostavlja da stoji iza nekoliko masakra u glavnom gradu.

U pucnjavama u Port-o-Prinsu su ubijena četiri policajca, a petoro je povrijeđeno.

Tokom vikenda, francuska ambasada na Haitiju je savjetovala da se ne putuje u i oko glavnog grada. Policijski sindikat Haitija je tražio od vojske da pomogne u ojačanju bezbjednosti zatvora.

Izvor: BBC