Bivšem komandantu OVK Mustafi smanjena zatvorska kazna

Saljih Mustafa u sudnici u decembru 2024.

Vijeće Apelacionog suda u Specijalizovanim vijećima Kosova u Hagu smanjilo je kaznu bivšem komandantu Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Saljihu (Salih) Mustafi sa 22 na 15 godina zatvora.

U saopštenju od 10. septembra rečeno je da je vijeće Apelacionog suda osudilo Mustafu na jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora "uračunavajući vrijeme u pritvoru".

Mustafa je uhapšen, a zatim prebačen u pritvorsku jedinicu Specijalizovanih komora 24. septembra 2020.

Suđenje je počelo 15. septembra 2021. godine, a na njemu je učestvovalo 29 svjedoka - 14 iz Specijalizovanog tužilaštva i 15 svjedoka odbrane. Tokom suđenja svoje iskaze je dalo i osam žrtava.

U decembru 2022. godine je osuđen za ratne zločine i osuđen na 26 godina zatvora zbog protivpravnog ubijanja, proizvoljnog zatvaranja i mučenja. U decembru 2023. godine nakon žalbe kazna je smanjena na 22 godine zatvora.

Vijeće Vrhovnog suda Kosova, koje djeluje u okviru Specijalnog suda u Hagu, poništilo je u junu ove godine iz proceduralnih razloga kaznu za ratne zločine Saljihu Mustafi i ponovno vratilo njegov predmet Apelacionom vijeću.

Kako je tada saopštio sud, odluka je donesena po zahtjevu za zaštitu zakonitosti koji je podnijela Mustafina odbrana.

Sud je u julu ove godine osudio i Pjetera Šalju (Pjeter Shala) na 18 godina zatvora za ratne zločine.

Pročitajte i ovo:

Završena uvodna izlaganja u Hagu u slučaju bivših lidera OVKTači pred sudom u Hagu izrazio žaljenje za svaku žrtvuBivši lideri OVK, optuženici za ratne zločine i zločine protiv čovečnostiČetvorka OVK: Od izgradnje države do suđenja za ratne zločine

Pored Mustafe i Šalje, sudi se i Hašimu Tačiju (Hashim Thaqi) i drugim bivšim nadređenima OVK – Kadriju Veseljiju (Kadri Veseli), Redžepu Seljimiju (Rexhep Selimi) i Jakupu Krasnićiju (Krasniqi) – počelo je u aprilu 2023.

Oni su uhapšeni 2020. godine i od tada su u pritvoru u Hagu i suđenje im je u toku. Svi su se izjasnili da nisu krivi po optužbama za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Specijalni sud ili Specijalizovana vijeća i Specijalizovano tužilaštvo istražuju navodne zločine pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, počinjene nad etničkim manjinama i političkim suparnicima od januara 1998. do decembra 2000. godine.

Sud je osnovan 2015. godine od strane Skupštine Kosova i dio je pravosudnog sistema Kosova, ali radi sa međunarodnim osobljem i ima sjedište u Hagu.

Pored procesa protiv Tačija i drugih bivših lidera koji su uključeni u zajednički slučaj, u Specijalizovanim vijećima u Hagu trenutno se odvija proces protiv Pjetera Šalje, optuženog za navodne ratne zločine.

Za ratne zločine Specijalni sud je do sada objavio prvostepenu presudu Saljihu Mustafi, osuđenom na 22 godine zatvora.

Ranije su bivši šefovi OVK Hisni Gucati (Hysni) i Nasim Haradinaj osuđeni od strane Specijalizovanih veća u Hagu zbog ometanja sprovođenja pravde, ali su kasnije pušteni uz kauciju.

Specijalni sud istražuje zločine koje su navodno počinili bivši pripadnici OVK nad etničkim manjinama i političkim suparnicima između januara 1998. i decembra 2000. godine.

Specijalni sud je sa sjedištem u Hagu, Holandija, ali radi po zakonima Kosova.