Gruzijski parlament usvojio restriktivne zakone protiv LGBT osoba

Gruzijski premijer Irakli Kobahidze je u poslednjih nekoliko meseci predvodio inicijativu za donošenje zakona o "stranim agentima" i zakona protiv LGBT populacije, 16. septembar 2024.

Poslanici u Gruziji su u utorak u trećem i poslednjem čitanju usvojili restriktivne nove zakone koji ograničavaju prava LGBT osoba i dozvoljavaju zabranu kulturnih događaja kao što su parade ponosa.

Glasanje je bojkotovala opozicija, naglašavajući dramatično polarizovan politički pejzaž uoči parlamentarnih izbora u oktobru.

Grupa demonstranata ispred zgrade parlamenta u centru Tbilisija držala je natpise koji osuđuju nacrt zakona kao ignorisanje stvarnih problema gruzijskih porodica.

Paketom zakonskih izmena, pod nazivom "O porodičnim vrednostima i zaštiti maloletnika", menja se 18 aktuelnih zakona, uključujući o slobodi govora i izražavanja, kao i radiodifuziji.

Omogućava se zabrana okupljanja koja promovišu ideju da se neko rodno identifikuje drugačije od svog biološkog pola, kao i skupovi koji promovišu istopolnu orijentaciju ili veze.

Inicijativu je iznela vladajuća partija Gruzijski san i usvojena je s 84 glasova za i nijednim protiv u skupštini koju većina opozicije bojkotuje od maja.

Vaš browser nepodržava HTML5

Ko ima zakon o 'stranim agentima' u ruskom stilu?

Tada su poslanici Gruzijskog sna odobrili nacrt zakona o "stranom uticaju" koji su Gruzije i zapadne vlade uporedile sa zakonom o "stranim agentima" koji su ruske vlasti koristile za suzbijanje drugačiji mišljenja uz široka ovlašćenja.

SAD i druge zapadne države izrazile su zabrinutost zbog zakona koji zahteva od organizacija koje dobijaju više od 20 odsto sredstava iz inostranstva da se registruju kao "agenti stranog uticaja".

SAD su u ponedeljak uvele sankcije za više od 60 Gruzijaca, uključujući dvojicu članova vlade, za koje su navele da su "podrivali" demokratiju i ljudska prava u zemlji.

Pročitajte i ovo: Pet zakona o 'stranim agentima' za zemlje na nišanu Moskve

Premijer Irakli Kobahidze se u ponedeljak je na sastanku s američkom ambasadorkom Robin Danigan (Dunnigan) upozorio da bi Gruzija mogla da revidira odnose sa SAD kao odgovor na nove sankcije.

"Ako se preduzme još jedan takav korak, to bi moglo dovesti do revizije stava Gruzije o američko-gruzijskim odnosima", rekao je Kobahidze na sastanku sa Danigan, navodi se u saopštenju kabineta premijera.

Desetine hiljada Gruzijaca demonstrirale su protiv zakona uprkos brutalnom odgovoru vlasti. Većina demonstranata za zakon kaže da je "ruski zakon" zbog njegove sličnosti sa zakonskim merama u Rusiji koje su doprinelo žestokom suzbijanju nezavisnih medija i drugačijih mišlkjenja u javnosti.

Evropska unija je reagovala na donošenje zakona pauziranjem pregovora o pristupanju EU, dok su SAD odlučile da pokrenu "sveobuhvatno preispitivanje" odnosa s Gruzijom.

Gruzijska predsednica Salome Zurabišvili, koja se protivila tom zakonu, zakazujući izbore za 26. oktobar, rekla je da je glasanje izbor između "robovanja Rusiji ili saradnje s Evropom".

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da Gruzijski san i dalje najpopularnija partija u zemlji.

Izvor: AFP