Nemiri u Tbilisiju, Parlament Gruzije usvojio zakon o 'stranim agentima'

Nemiri na ulicama Tbilisija, naročito oko zgrade parlamenta Gruzije nakon što je u drugom čitanju usvojio kontroverzni zakon o "stranim agentima, 1. maja 2024.

Policija ispaljuje vodeni top na demonstrante koji pokušavaju da probiju kapiju i uđu u zgradu parlamenta, Tbilisi, 1. maja 2024.

Nacrt zakona predviđa da organizacije koje dobijaju više od 20 posto sredstava iz inostranstva budu registrovane kao "strani agenti" ili će se suočiti sa novčanim kaznama.

 

Demonstrant drži transparent dok policija koristi vodeni top kako bi rastjerala demonstrante u Tbilisiju, 1. maja 2024.

Predsjednik parlamenta Šalva Papuašvili rekao je da bilo "ukupno 83 glasa 'za' i 23 'protiv' ". "Prijedlog zakona je usvojen u drugom čitanju", kazao je.

Pružanje pomoći povrijeđenom demonstrantu u nemirima u Tbilisiju, 1. maja 2024.

Demonstrantkinja ispred policijskog kordona u Tbilisiju, 1. maja 2024.

Kontroverzni nacrt zakona koji je izazvao proteste u Gruziji nastoji da ograniči uticaj subjekata koji primaju sredstva iz inostranstva.

Policija baca suzavac na demonstrante u Tbilisiju, 1. maja 2024.

Nakon revizije, nacrt zakona je zamijenio izraz "agent stranog uticaja" sa "organizacija koja promoviše interese strane sile", dok je ostatak sadržaja zakona ostao isti.

Pogled iz zraka na masovnost demonstracija ispred parlamenta Gruzije, Tbilisi, 1. maja 2024.

Demonstranti drže zastavu Gruzije ispred gruzijskog parlamenta na mitingu protiv zakona o "stranim agentima", za koji Brisel upozorava da bi mogao otežati evropske integracije Gruzije, Tbilisi 1. maja 2024.