Lenjin u paklu: Komunisti prikazani kako gore u crkvama u Gruziji

  • RSE
Nakon kontorverzi zbog prikaza Josifa Staljina u katedrali u Tbilisiju, interesovanje je poraslo za neke od osvetoljubivih slika u crkvama u Gruziji na kojima su sovjetske vođe.

Svaki posjetitelj koji baci pogled na živopisne slike unutar crkve u Sujuni, u zapadnoj Gruziji, može se iznenaditi.

Među raznim grešnicima zahvaćenim plamenom pakla je jasan prikaz sovjetskog osnivača Vladimira Lenjina koji moli tri anđela dok ga bacaju u prokletstvo.

Freska unutar crkve u Sujuni. Lenjin je vidljiv u donjem središtu slike.

Slika je jedna od nekoliko takvih sa sovjetskim vođama u crkvama koje su izašle u javnost nakon nedavne pobune koja je izbila zbog prikaza Josifa Staljina unutar katedrale u Tbilisiju.

Detalj umjetničkog djela koji prikazuje Lenjinovo prokletstvo

Davit Khidasheli je jedan iz skupine umjetnika koji su oslikavali unutrašnjost crkve Sujuna 1990-ih, ubrzo nakon što je Gruzija ponovno stekla neovisnost nakon 70 godina ateističke sovjetske vladavine. Ikonopisac je za gruzijski servis RSE rekao da prikaz Lenjina predstavlja bezbožnost političkog sistema koji je "žrtvovao milione ljudi i ugušio razvoj društva".

Ikonopisac Davit Khidasheli

Gruzijski servis RSE identificirao je još primjera eksplicitnih antisovjetskih slika unutar nekoliko crkava širom ove kavkaske zemlje.

U crkvi u istočnom predgrađu Tbilisija nazvanoj po redovniku Gabrielu Urgebadzeu, unutrašnja slika prikazuje poznati istorijski protest u kojem je Urgebadze zapalio golemi propagandni poster Vladimira Lenjina tokom parade u Tbilisiju 1965. Redovnik je umro 1995. i proglašen je svetim 2012.

Freska prikazuje gruzijskog redovnika Gabriela Urgebadzea kako pali zastavu Vladimira Lenjina.

Drugi pravoslavni kršćani u Gruziji bili su manje voljni uključiti lik sovjetskih vođa. Godine 2022. slikarku Teu Intskirveli zamolili su da replicira Urgebadzeovu kultnu scenu spaljivanja postera na ikoni, no njeni su je klijenti kasnije zamolili da prekrije Lenjinovo lice.

Prije i poslije verzije iste ikone pokazuju kako je Lenjinov lik bio skriven u konačnoj slici.

"Kada predstavljate priču o spaljivanju Lenjinove slike, potrebno je pokazati šta gori i šta je junak priče učinio. Ali ja odgovaram zajednici", rekla je Intskirveli za RSE. Slikarka je vatrom zaklonila lice sovjetskog utemeljitelja.

Još jedna političko-religiozna slika malo je prilagođena svom originalu. Mural unutar katedrale u Rustaviju, u blizini Tbilisija, gotovo je identičan Sujuninoj slici koja prikazuje Lenjina, ali također uključuje etničkog Gruzijca Staljina.

Detalj freski unutar katedrale u Rustaviju gdje su Lenjin i Staljin prikazani- dole desno.

Ikonopisac Davit Khidasheli kaže da je slikanje komunističkih vladara bila ideja samih umjetnika i da poglavar katedrale nije pazio ko je prikazan. Ali kaže da je jedna parohijanka u Rustaviju primijetila kako slikaju Staljina te je zamolila mlade umjetnike da prestanu.

Dio freske u katedrali u Rustavi koja prikazuje Lenjina i Staljina

"Čestita dama je došla i pala na koljena plačući, tražeći od nas da ne slikamo (Staljina). Njen zahtjev je bio razumljiv, imala je određena osjećanja prema Staljinu", rekao je Khidasheli. "Djelomično smo pristali i promijenili mu lice. Ali barem ga možete prepoznati po brkovima."

Detalj ikone unutar katedrale Svete Trojice u Tbilisiju prikazuje Svetu Matronu Moskovsku sa sovjetskim diktatorom Josifom Staljinom.

Nakon nedavne pobune oko prikaza Staljina unutar katedrale u Tbilisiju, ikona je oštećena, a zatim uklonjena. Navodno se ponovno boji i bit će vraćena i izložena u katedrali bez Staljina.

Gruzija nije jedina bivša komunistička zemlja čiji su umjetnici svoje bivše vođe bacili u figurativni pakao. U Crnoj Gori, anonimni slikar fresaka prikazao je jugoslavenskog Josipa Broza Tita kako trpi prokletstvo unutar podgoričke Crkve Uskrsnuća zajedno sa socijalističkim božanstvima Karlom Marxom i Friedrichom Engelsom.

Slika unutar podgoričke Crkve Uskrsnuća prikazuje (gore desno) Josipa Broza Tita, Karla Marxa i Friedricha Engelsa.

Crkva se suočila s nekim kritikama zbog miješanja politike i vjere kada je slika otkrivena 2014., ali tadašnji čelnik crkve rekao je novinarima da trojac "personificira komunističko zlo na Balkanu" i dodao da umjetniku treba "dopustiti slobodu da vidi stvari kako on želi."