Koncert u Tbilisiju za uhapšene na protestima

Koncert protiv "ruskog zakona" u Tbilisiju, 2. jun 2024.

Gruzijski protivnici nedavno usvojenog zakona o "stranim agentima", kojim se povećava državni nadzor nad stranim finansiranjem nevladinih organizacija i medija, okupili su se 2. juna na koncertu u Tbilisiju čiji je cilj bio da još jednom izraze nezadovoljstvo, te da prikupe sredstva za uhapšene u ranijim protestima.

Kako prenosi gruzijski servis Radija Slobodna Evropa, demonstranti su se okupili na događaju "Gruzijski muzičari za evropsku budućnost", te pozvali na "jedinstvo" i "konačnu pobjedu", osuđujući zakon koji je naišao na salve kritika, i prijeti da zaustavi zemlju na njenom evropskom putu, ali i da zakomplikuje odnose sa SAD.

"Naše neporaženo jedinstvo je rođeno u borbi za zajednički cilj", navedeno je u videu objavljenom na koncertu u centru glavnog grada.

Na koncertu su se prikupljala sredstva za demonstrante koji su uhapšeni prethodnih mjeseci.

Navedeno je i da "vlasti ilegalno hapse mlade ljude koji se bore za slobodu, i nameću im kazne".

Novac prikupljen na događaju bi trebalo da bude iskorišten za "pomoć našim drugovima", koji su "kažnjeni zbog svoje ljubavi prema Gruziji", rečeno je u videu.

Stotine ljudi je uhapšeno u protestima koji traju već nedjeljama, zato što je vladajuća stranka Gruzijski san ponovo stavila u zakonodavnu proceduru zakon za koji kritičari kažu da je "ruski".

Zakon bi uskoro trebalo da stupi na snagu, nakon što je parlament prošle sedmice oborio veto predsjednice Salome Zurabišvili.

U glavnom gradu Gruzije su se okupile hiljade ljudi.

Između ostalog, zakon definiše "organizaciju koja promoviše interese strane sile", a u njih spadaju mediji i nevladine organizacije koji primaju više od 20 odsto finansija iz inostranstva.

Oni početkom svake godine imaju obavezu da podnesu finansijski izvještaj Ministarstvu pravde, te se u suprotnom suočavaju sa novčanim kaznama.

Kritičari navode da je zakon sličan zakonu o "stranim agentima" koji je još 2012. usvojen u Rusiji, koji je tamošnja vlast predvođena predsjednikom Vladimirom Putinom koristila da suzbije opoziciju i obračuna se sa političkim neprijateljima.

Pročitajte i ovo: Pet zakona o 'stranim agentima' za zemlje na nišanu Moskve