Predsednica Gruzije kaže da neće priznati rezultate izbora i poziva na proteste

Predsednica Gruzije Salome Zurabišvili obraća se medijima posle glasanja u Tbilisiju 26. oktobra.

Prozapadna predsednica Gruzije Salome Zurabišvili, koja se distancirala od vladajuće stranke Gruzijski san, izjavila je da neće priznati rezultate parlamentarnih izbora održanih 26. oktobra i tvrdi da je zemlja bila žrtva "ruske specijalne operacije".

Zurabišvili nije iznela dokaze koji bi potkrepili njene tvrdnje.

Govoreći na konferenciji za novinare 27. oktobra, Zurabišvili je pozvala na proteste, dok je država i proteklih meseci bila poprište masovnih demonstracija protiv Gruzijskog sna.

Kritičari vladajuću stranku optužuju da je proruska i da podriva demokratske norme.

"Kao jedina preostala nezavisna institucija u ovoj državi, želim da kažem da ne priznajem ove izbore. Oni se ne mogu priznati. To bi bilo isto kao da priznam ulazak Rusije ovde – podređenost Gruzije Rusiji", rekla je Zurabišvili.

"To se ne može oduzeti Gruziji -- njena evropska budućnost", dodala je.

Osudila je ono što naziva "ruskom specijalnom operacijom – jednim od novih oblika hibridnog ratovanja koji se sprovodi protiv našeg naroda, naše zemlje".

Dok je stranka Gruzijski slavila očiglednu pobedu na izborima, prozapadna opozicija je osudila rezultate, a posmatrači su saopštili da su zabeležena "kritična kršenja" izbornog procesa, uključujući zastrašivanje birača i fizičko nasilje.

Zapadni posmatrači su takođe zatražili istragu navoda o nepravilnosti.

Sa prebrojanih više od 99,6 procenata glasova, Centralna izborna komisija Gruzije (CIK) objavila je da je Gruzijski san osvojio 54,8 procenata glasova.

Međutim, izlazne ankete koja je naručila opozicija pokazale su znatno niže brojke za Gruzijski san, na čijem čelu je milijarder Bidzina Ivanišvili.

Detalj sa jednog od biračkih mjesta, 26. oktobar 2024.

Skoro sve opozicione stranke odbile su da priznaju rezultate koje su objavile izborne vlasti.

EU traži istragu navoda o nepravilnostima

Ovi izbori su viđeni kao ključni test demokratskog kapaciteta Gruzije, države koja je kandidat za članstvo u EU.

Evropska unija je 27. oktobra pozvala Gruziju da brzo i transparentno istraži navode o nepravilnostima na izborima kako bi ponovo izgradila poverenje u izborni proces.

"EU podseća da svaki zakon koji podriva osnovna prava i slobode gruzijskih građana i kosi se sa vrednostima i principima na kojima se zasniva EU, mora biti ukinut“, navodi se u zajedničkom saopštenju Evropske komisije sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom.

Brisel je ranije najavio da bi rezultat izbora mogao biti presudan za šanse Gruzije da pristupi Uniji.

U međuvremenu, mađarski premijer Viktor Orban – saveznik vlasti na čijem je čelu partija Gruzijski san – trebalo bi da poseti Tbilisi 28. i 29. oktobra, saopštili su zvaničnici 27. oktobra.

Orban, koji je bio prvi strani lider koji je čestitao Gruzijskom snu nakon parlamentarnih izbora, čak i pre nego što su objavljeni prvi zvanični rezultati, planira da održi konferenciju za novinare sa premijerom Gruzije Iraklijem Kobahidzeom posle sastanaka.

Usred zabrinutosti na Zapadu povodom rezultata, Orban je na društvenim mrežama napisao da je Gruzijski san postigao "ubedljivu pobedu".

Pročitajte i ovo: Sve što treba znati o ključnim izborima u Gruziji

'Ukradeni izbori'

Članovi opozicije obećali su da će osporiti rezultate, što vodi do mogućnosti pravnih sporova i uličnih protesta.

Tina Bokuchava, predsjednica Ujedinjenog nacionalnog pokreta, koji predvodi koaliciju Jedinstvo za spas Gruzije, objavila je rano 27. oktobra kako "ne namjeravaju priznati ishod ovih ukradenih izbora".

Prozapadna predsjednica Gruzije Salome Zurabishvili najavljivala je ranije da će četiri najveće opozicione stranke same uzeti dovoljno glasova da formiraju parlamentarnu većinu.

Ona je kasnije navela da je na nekim biračkim mestima bilo "duboko zabrinjavajućih incidenata nasilja".

Pročitajte i ovo: Nade, strahovi i prijetnje na glasanju u Tbilisiju

U međuvremenu, prve procjene izbornih posmatrača dale su izuzetno lošu sliku dana glasanja.

Zajednička posmatračka misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), Saveta Evrope, Evropskog parlamenta i NATO-a navela je u saopćenju da je izborni dan bio narušen "pritiscima i tenzijama".

Iako su generalno dobro organizovani, posmatrači su rekli da je vladalo "napeto okruženje". Na kraju, ne može se reći da su izbori bili usklađeni sa međunarodnim demokratskim principima, rekli su posmatrači u zajedničkoj izjavi.

OSCE je takođe osudio zabilježene slučajeve kupovine glasova, dvostrukog glasanja, fizičkog nasilja i zastrašivanja.

Eoghan Murphy, šef OSCE misije za posmatranje izbora na konferenciji za novinare u Tbilisiju, Gruzija, 27. oktobra 2024.

'Kritični prekršaji'

Antonio Lopez-Isturiz White, šef posmatračke delegacije Evropskog parlamenta, rekao je da je Gruzijski san koristio neprijateljsku retoriku i "promovisao ruske dezinformacije" i teorije zavjere uoči izbora, u pokušaju da "potkopa i manipuliše glasanjem".

"Tokom naše posmatračke misije, zabeležili smo slučajeve kupovine glasova i duplog glasanja pre i tokom izbora, posebno u ruralnim oblastima", izjavio je rumunski poslanik Iulian Bulai.

On je šef delegacije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PACE), a zajedničku konferenciju za novinare u Tbilisiju održali su šefovi misija za praćenje izbora.

"Prisustvo kamera vladajuće stranke na biračkim mestima i ljudi koji su pratili i potencijalno kontrolisali birače, stvorili su široko rasprostranjenu atmosferu pritiska i zastrašivanja, kao i osećaj 'Velikog brata koji vas posmatra', kako je jedan od naših posmatrača opisao situaciju", dodao je Bulai.

"Treba napomenuti da je na biračkom mestu u jednom selu, automobil jednog od PACE posmatračkih timova bio vandalizovan", dodao je.

Evropska mreža organizacija za praćenje izbora (ENEMO) je u svojoj ocjeni od 27. oktobra rekla da su izbori bili poremećeni polarizovanim i restriktivnim okruženjem koje je podrilo inkluzivnost, transparentnost i pravičnost.

"Kritični prekršaji" koje je prijavilo 95 posmatrača organizacije uključivali su nasilje nad opozicionim političarima, zastrašivanje birača, klevetničke kampanje protiv izbornih posmatrača i zloupotrebu administrativnih resursa u vezi s izborima.

Nevladina organizacija Pošteni izbori [ISFED] saopćila je da nije zabilježila veće probleme sa prebrojavanjem glasova, ali da su sami glasovi podbacili zbog zastrašivanja birača.

"Predizborno okruženje i činjenice otkrivene na dan izbora imale su značajan uticaj na izbore i njihove rezultate", rekao je šef ISFED-a Nino Dolidze. "Mnogi problematični incidenti i prekršaji su uočeni tokom procesa glasanja."

Pročitajte i ovo: Vladajući proruski Gruzijski san proglasio pobjedu, opozicija tvrdi da su izbori pokradeni

Ruski snovi

Gruzijski san, koji je na vlasti od 2012. godine, nekada je slijedio prozapadnu agendu, ali je u posljednje dvije godine preokrenuo kurs prema Rusiji.

Uočeni napori vlade da ograniči demokratska prava, uključujući usvajanje zakona o "stranom uticaju" sličnog onom iz ruskog "zakona o stranom agentu", doveli su do masovnih protesta u Gruziji i kritika iz Brisela ranije ove godine.

To što je Gruzijski san sada spreman da proširi svoju kontrolu nad parlamentom uprkos tome što su izlazne ankete pokazivale da na izborima neće proći tako dobro, izazvao je bijes među opozicijom.

Dvije opozicione izlazne ankete predviđale su da Gruzijski san neće dobiti više od 42 odsto glasova, dok je prema rezultatima dobio više od 54 odsto.

Ankete su takođe sugerirale da bi četiri opozicione stranke -- Koalicija za promjene, Jedinstvo za spas Gruzije, Jaka Gruzija i Za Gruziju -- zajedno mogle imati jasnu većinu, dok su prema zvaničnim početnim rezultatima dobile sve zajedno samo 37 posto glasova.

Zvanični rani rezultati pokazali su da je ova četvorka stranaka uspjela svaka pojedinačno da pređe prag od 5 posto i osigura mjesta u parlamentu.