Gruzija rizikuje sankcije ako odustane od demokratije, upozorava EU

Ambasador EU u Tbilisiju Pavel Hercinski (Pawel Herczynski).

Veze Gruzije sa Evropskom unijom će trpeti, a ona bi mogla čak da se suoči i sa sankcijama ako se udalji od demokratije, rekao je ambasador EU u Tbilisiju Pavel Hercinski (Pawel Herczynski) 4. oktobra.

Hercinski je rekao da je EU spremna da sarađuje sa bilo kojom demokratski izabranom vladom u Gruziji, kojoj slede parlamentarni izbori 26. oktobra.

Međutim, dodao je da neće prihvatiti ovu državu kao članicu, ako postane "jednopartijska država" bez političke opozicije.

"Trenutno postoji mogućnost uvođenja sankcija u budućnosti u slučaju da stvari zaista krenu naopako sa izborima," rekao je Hercinski novinarima u Tbilisiju.

EU je prošle godine dodelila status kandidata Gruziji, što je prvi korak ka eventualnom članstvu.

Međutim, odnosi su se znatno pogoršali otkako je vladajuća partija Gruzijski san usvojila zakon o "stranim agentima" u maju, za koji kritičari tvrde da predstavlja dokaz da okreće leđa Zapadu i naginje ka Rusiji.

Hercinski je rekao da predstavnici EU nisu imali sastanke sa gruzijskom vladom od juna, navodeći ono što je nazvao "neprijateljskim" stavom prema bloku.

Rekao je da je obustava dijaloga usledila nakon interne rasprave sa članicama EU o tome kako pristupiti "anti-zapadnim i anti-evropskim narativima" koje zastupa gruzijska vlada.

Prošlog meseca je rečeno da bi EU mogla razmotriti privremeno obustavljanje bezviznog režima sa Gruzijom ako se izbori ne smatraju slobodnim, poštenim i mirnim.

Zemlja sa otprilike 3 miliona ljudi bila je pogođena političkom krizom ove godine zbog usvajanja zakona o stranim agentima, koji zahteva od organizacija koje primaju više od 20 odsto svog finansiranja iz inostranstva da se registruju kao "agenti stranog uticaja".

Gruzijski san je branio zakon kao neophodan za zaštitu suvereniteta zemlje, ali su ga protivnici kritikovali kao autoritarni i inspirisan ruskim uticajem.

Tokom dva meseca, protivnici zakona su organizovali neke od najvećih protesta u Gruziji od sticanja nezavisnosti od Sovjetskog Saveza 1991. godine, u neuspešnom pokušaju da izbace zakon iz procedure.

Njegovo usvajanje je pogoršalo odnose sa Briselom i Vašingtonom.

Proces pridruživanja Gruzije EU je u suštini zaustavljen ovog leta, dok su Sjedinjene Američke Države prošlog meseca povukle poziv gruzijskom premijeru Irakliju Kobahidzeu da prisustvuje prijemu koji je organizovao predsednik Džozef Bajden tokom Generalne skupštine UN.

Pročitajte i ovo: Kakve su šanse za proširenje EU do 2030. godine
Izvor: Reuters