Grupa nevladnih organizacija iz Srbije i sa Kosova poziva na nastavak dijaloga

Visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (levo), nakon razgovora sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, u Beogradu, 31. janaura 2020. godine, ilustracija

Grupa od 47 nevladinih organizacija i predstavnika civilnog društva iz Srbije i sa Kosova, pozvala je u petak 10. decembra, predstavnike obe države na nastavak dijaloga između dve zemlje.

“Svedočeći da se odnosi Kosova i Srbije ne unapređuju uprkos procesu dijaloga koji je u toku, izražavamo duboku zabrinutost zbog pogoršanja situacije na terenu kao i u svakodnevnom životu građana”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, grupa nevladinih organizacija zabrinuta je zbog činjenice da se dijalog (između Kosova i Srbije) koristi za odvraćanje pažnje sa važnih pitanja poput narušavanja vladavine prava i korupcije.

Greška servera

Greška na serveru. Molimo obratite se timu sa podšku.

Molim koristite naš pretraživač kako biste pronašli traženi sadržaj

Grupa nevladnih orgnizacija iz Srbije i sa Kosova pozvala je Vladu Srbije i Vladu Kosova, da što pre sprovedu već postignute sporazume i suzdrže se od zapaljive retorike protiv manjinskih zajednica.

Istovremeno, grupa od 47 nevladinih organizacija, apelovala je na međunarodnu zajednicu da podrži dijalog i sporazume o normalizaciji tako da ne idu na uštrb demokratiji na Kosovu i u Srbiji, kao i da se fokusira na suštinska pitanja umesto na rešavanje svakodnevnih sporova među stranama u dijalogu.

Među 47 nevladinih organizacija potpisnika apela su: Assist Kosovo Center - ASSIST, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Beogradski fond za političku izuzetnost, Centar za zastupanje demokratske kulture - Mitrovica, Centar za obuku iz zastupanja i resurse, Kosovo, Komitet pravnika za ljudska prava, Udruženje žena Mitrovice za ljudska prava, Evropski fond za Balkan, Inicijativa mladih za ljudska prava, Srbija, Incijativa mladih za ljudska prava, Kosovo.

Pročitajte i ovo: Borell smatra 'besmislenom' novu rundu dijaloga Srbije i Kosova, insistira na ZSO

Visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Josep Borell (Žozep Borelj) izjavio je 7. decembra da je "besmisleno" organizovati novu rundu dijaloga Srbije i Kosova na najvišem političkom nivou, jer nema naznaka da su strane spremne da napreduju u procesu.

"Jasno smo stavili do znanja, posle dva ovogodišnja sastanka, da je spremnost da se obe strane dogovore o konkretnim rezultatima preduslov za sledeći sastanak", naveo je tada Borell, i dodao da, prema njegovom utisku, ne postoji spremnost strana za dogovorom.

Kosovo i Srbija su u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa 2013. godine postigli Sporazum o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, a konkretni detalji su usaglašeni principima 2015. godine.

Međutim, Ustavni sud Kosova je decembra 2015. utvrdio da principi o Zajednici nisu u potpunosti usaglašeni sa Ustavom Kosova, ali, kako su dodali, to bi se moglo uskladiti zakonskim aktom Vlade Kosova i statutom Zajednice.

Na osnovu odluke Ustavnog suda, sporno je to što se Zajednica ne zasniva na multietničnosti, već okuplja opštine u kojoj je većinska jedna etnička zajednica.