Makedonija će zatražiti od Mađarske hapšenje Gruevskog

Posteri sa likom Nikole Gruevskog tokom izborne kampanje 2016. (ilustrativna fotografija)

Makedonija će zatražiti hapšenje bivšeg premijera Nikole Gruevskog po međunarodnom nalogu za hapšenje, nakon što je potvrđeno da je pobegao u Mađarsku i da je u Budimpešti zatražio politički azil, da bi izbegao služenje dvogodišnje zatvorske kazne za korupciju, objavilo je makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Ranije je MUP potvrdio je da se Gruevski nalazi u Budimpešti i da je u toj zemlji zatražio politički azil.

Bivši predsednik makedonske Vlade za kojim je rapisana poternica jer se nije pojavio na izdržavanje zatvorske kazne, na Facebooku je ranije objavio da se nalazi u mađarskoj prestonici gde traži azil.

Mađarska vlada nešto ranije u utorak na pitanje RSE da li je Gruevski zatražio azil u toj zemlji, nije niti potvrdila, niti demantovala tu informaciju.

"Ne možemo niti da potvrdimo, niti da demantujemo. Nismo u mogućnosti da komentarišemo individualne zahteve za azil, koji su još uvek u procesu," odgovorili su na upit RSE.

Gruevski je na Facebooku napisao da je "poslednjih nekoliko dana primio brojne pretnje po život" i da će uvek ostati "veran Makedoniji".

MUP je u ponedeljak izdao poternicu po nalogu Krivičnog suda.

Gruevski je trebalo da se u petak dobrovoljno javi na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne zbog nezakonske nabavke luksuznog mercedesa od budžeta MUP-a, tako što je zatražio od tadašnje ministarke Gordane Jankuloske da izvrši nabavku mercedesa, iako je bilo i jeftinijih vozila na tenderu.

Pročitajte i ovo: MUP Makedonije izdao poternicu za Gruevskim

Ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski ranije je saopštio da je policija u ponedeljak tražila Gruevskog u njegovom domu.

Policija ne može pratiti nekoga ako nema naređenje suda, to nije po zakonu, naglasio je ministar.

Opoziciona VMRO DPMNE, gde je Gruevski počasni predsednik, izlazi sa saopštenjima i izjavama u kojima optužuje vladu i premijera Zaeva da vrše politički progon i da će za to nekada odgovarati.

Analitičari imaju svoja mišljenja oko ovog slučaja. Gruevski je političar koji je bio prisutan u javnosti i bio zastupljen u medijima po nekoliko puta svakog dana, pa je sada neuobičajeno to što od petka nema nikakve njegove objave.

Gruevski kao poslanik, ministar i premijer jeste bio prisutan u medijima, ali u pozitivnom i glorifikujućem svetlu, kaže komunikolog Sefer Tahiri.

"Smatram da se u ovom slučaju više radi o njegovom stilu vladanja i političkog komuniciranja. Izgrađen je kult njegove ličnosti od matične partije i zato mislim da se on sada teško suočava sa novom realnošću", kaže Tahiri.

Pročitajte i ovo: Nikola Gruevski osuđen na dvije godine zatvora

On naglašava i nekoliko prethodnih izjava ranijeg premijera u kojima je on navodio da je spreman da se žrtvuje za državu. Pre formiranja ove vlade, kada su propali razgovori o koaliciji između VMRO DPMNE Nikole Gruevskog i Demokratske unije za integraciju Alija Ahmetija, Gruevski je rekao da ako je želja Zorana Zaeva da ih maltretira ili hapsi, on se prijavljuje dobrovoljno da udari na njega, ali da ostavi državu.

Nedavno je na svom Facebook profilu napisao da se u zatvor ulazi i iz njega izlazi, ali da kada se gubi dostojanstvo, onda se gubi zauvek.

"Sve ovo sada ne dozvoljava mu da izađe pred građane i da traži podršku jer je ranije izjavljivao da je spreman na sve", ocenjuje Tahiri.

Politički analitičar Petar Arsovski kaže da će bekstvo Gruevskog napraviti štetu najpre njemu lično, jer bi time priznao krivicu i promenio imidž - od političkog mučenika u kriminalca. Ali, dodaje on, to bi bilo štetno o za njegovu partiju VMRO DPMNE i za državne organe.

"Ovo čini štetu VMRO DPMNE jer je teško stati iza političara koji je pobegao od suočavanja sa pravdom, ma koliko oni to nazivali političkim progonom. Istovremeno to čini štetu i organima gonjenja, koji ga ne mogu naći", kaže Arsovski.

Novo ročište u slučaju "Titanik" Specijalnog javnog tužilaštva o izbornim manipulacijama, zakazano je za sredu, a jedan od optuženih je i Gruevski.