Grenel poručio da je budućnost Srbije uz SAD, a ne Kinu i Rusiju

Američki izaslanik za dijalog Beograda i Prištine u vreme administracije Donalda Trampa (Trump), Ričard Grenel (Richard Grenell).

Američki izaslanik za dijalog Beograda i Prištine u vreme administracije Donalda Trampa (Trump), Ričard Grenel (Richard Grenell) izjavio je da je budućnost Srbije uz Sjedinjene Američke Države (SAD), a ne Kinu i Rusiju, prenosi Glas Amerike (VOA).

Dodao je i da između SAD i Srbije postoji iskreno prijateljstvo bez obzira na to ko je na vlasti.

"Razgovaram redovno sa predsednikom (Srbije Aleksandrom) Vučićem i govorim mu da mora da se odvoji od Rusije i Kine i zbliži se sa Zapadom i SAD. Kao Amerikanac često dajem takve savete i ne uzdržavam se da promovišem vrednosti Zapada", kazao je.

Grenel je bio među zvanicama na prijemu "Srbija iza budućnosti" (Serbia Beyond Future), koji je Stalna misija Srbije u UN organizovala u Njujorku.

Nekadašnji zvaničnik Trampove administracije je i posle odlaska sa funkcije ostao blizak sa predstavnicima vlasti u Srbiji.

Pročitajte i ovo: Vučić uručio odlikovanje Grenelu

Predsednik Srbije mu je u oktobru 2023. uručio državno odlikovanje i tom prilikom ocenio da je uloga Grenela u dijalogu Beograda i Prištine "ne samo doprinosila regionalnom miru i stabilnosti, već i igrala ključnu ulogu u jačanju veza između SAD i Srbije".

Na pitanje novinara o aktuelnoj situaciji na Kosovu, bivši zvaničnik koji je i danas aktivan u kampanji Donalda Trampa, kritikovao je administraciju predsednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden).

"Veoma sam razočaran što je sav dobar posao koji je predsednik Tramp uradio u regionu bačen", rekao je.

Prema pisanju VOA, usled intervencije iz pres službe predsednika Srbije, Grenel nije odgovorio na pitanje tog medija o investiciji Trampovog zeta Džareda Kušnera (Jared Kushner) na mestu zgrade Generalštaba u Beogradu.

Srbija je sa Kušnerovom firmom potpisala ugovor o "revitalizaciji" kompleksa Generalštaba u centru Beograda čiji su delovi porušeni u NATO bombardovanju 1999. godine.

Bivši zvaničnik Trampove administracije je često u javnosti pohvalno govorio o projektu Trampovog zeta u Beogradu.

Grenel je, između ostalog, ocenio da bi zgrada Generalštaba u Beogradu, koja je simbol sukoba, mogla da bude pretvorena u most prijateljstva Srbije i SAD.

Na prostoru ruševina iz bombardovanja planira se izgradnja dve visoke zgrade sa stanovima i hotelima, iako sa ovog objekta, izgrađenog između 1955. i 1965, nije skinuta zaštita kulturnog dobra, zbog čega se tome protive stručne institucije i organizacije.