Periferija Atine na udaru najgoreg požara u Grčkoj ove godine

Hram Partenon u Atini dok se iza vid dim od razornih požara, 12. avgust. Grčke vlasti evakuisale su nekoliko naselja u severoistočnim predgrađima Atine.

Požar je izazvao paniku u delovima Atine koji decenijama nisu videli takav požar toliko blizu centra.

Vatrogasac u kući u atinskom predgrađu Nea Penteli, 13. avgust.

Stotine vatrogasaca uz podršku 10 aviona borilo se s požarom od nedelje dok se širio na severna predgrađa Atine.

Atinsko predgrađe Nea Penteli, 13. avgust.

Podstaknut jakim vetrovima, šumski požar se sjurio preko isušene zemlje severoistočno od Atine, uništavajući desetine kuća, automobila i preduzeća na preko 10.000 hektara zemlje koju je opustošio.
 

Dobrovoljci drže crevo za vodu pomažući vatrogascima da savladaju požar u Vrlisiju na periferiji Atine, 12. avgust 2024.

Vatra je u ponedeljak zahvatila to mesto na oko 14 kilometara od centra Atine, u kojem je 64-godišnja žena pronađena mrtva.

Dobrovoljci ispred vatre kod mesta Penteli, 12. avgust.

 

Vatrogasni helikopter u akciji kod mesta Nea Makri istočno o Atine, 13. avgust.

Posle apela Grčke za međunarodnu pomoć, Francuska, Italija, Češka, Rumunija, Srbija i Turska poslale su stotine vatrogasaca zajedno sa helikopterima, vatrogasnim vozilima i cisternama za vodu, saopštile su vlasti.

Izgoreli autmobili i kuće atinskom predgrađu Nea Penteli, 13. avgust 2024.

Šumski požari su godinama uobičajeno obeležje grčkih leta. Međutim, klimatske promene donele su toplije vreme i manje kiše, povećavajući rizik od požara.
 

Izgorelo drvo u atinskom predgrađu Halandri, 13. avgust.

Budući da se očekuje da će se ponovo pojačati jaki vetrovi, Grčka će ostati u stanju pripravnosti za požare do četvrtka, sa prognoziranim temperaturama do 40 stepeni Celzijusa.