Nove evakuacije kod Atine dok bjesne šumski požari

Kuća u plamenu u selu Varnavas kod Atine, 11. avgust 2024.

Grčka je u ponedeljak zatražila pomoć evropskih zemalja u suzbijanju požara u blizini Atine, u kome su stradala stabla, kuće i automobili a mnogi građani bili primorani na bijeg.

Skoro 700 grčkih vatrogasaca uz podršku dobrovoljaca, 190 vatrogasnih vozila i 33 protivpožarnih aviona bore se sa požarom koji je izbio u nedjelju popodne u blizini sela Varnavas, 35 kilometara sjeverno od Atine.

Vatrogasci su rekli da je ovo najgori požar u grčkoj prijstonici za više od dve decenije.

Partenon, Akropolj, 12. avgust

Francuska će, prema riječima ministra unutrašnjih poslova Žerala Darmena (Gerald Darmanin), poslati u pomoć 180 vatrogasaca, 55 kamiona i helikopter.

Italija šalje dva aviona, Češka 75 vatrogasaca i 25 vozila, a još nekoliko zemalja priprema pomoć.

Zbog straha od požara, evakuisane su dječja i vojna bolnica, dva manastira i dom za djecu, dok je još jedna bolnica trebalo da bude evakuisana u toku dana.

Pročitajte i ovo:

U Sjevernoj Makedoniji nema para za gašenje požaraCrna Gora nije tražila pomoć od NATO za gašenje požara

Stanovnici istorijskog grada Maratona, 40 kilometara istočno od Atine, bili su među onima kojima je naređeno da se evakuišu u nedjelju.

Ministar civilne zaštite Vasilis Kikilijas je već u subotu upozorio da je polovina zemlje pod upozorenjem visokog rizika od požara zbog visokih temperatura, udara vjetra i suše.

Naučnici upozoravaju da emisije fosilnih goriva pogoršavaju dužinu, učestalost i intenzitet toplotnih talasa širom svijeta.

Povećane temperature dovode do dužih sezona šumskih požara i povećanja površine izgorele u plamenu, naveo je Međuvladin panel Ujedinjenih nacija za klimatske promene.

Grčka je izuzetno osjetljiva na ljetnje požare. Poslije najtoplije zime u istoriji, u toj zemlji su takođe zabjlježeni najtopliji jun i jul od kada je počelo prikupljanje pouzdanih podataka 1960. godine.

Vatrogasci pokušavaju da ugase požar u selu Varnavas kod Atine, 11. avgust 2024.

Izvor: AFP