U potrazi za imenom

macedonia-view of skopje, people

Nova runda pregovora posrednika UN-a u sporu o imenu između Makedonije i Grčke Metjua Nimica sa pregovaračima iz te dve zemlje - Vaskom Naumovskim i Adamantiosom Vasilakisom - će se održati 17. januara u Njujorku, saznali smo iz makedonskih diplomatskih izvora.

Posle trogodišnjeg zastoja, prošlog meseca u Briselu su se sastali Nimic i predstavnici Makedonije i Grčke, kada je najavljeno da će susreti biti svakog meseca.

Bujar Osmani u toku posete Atini

Inače, juče (9. januar) u Atini je makedonski vicepremijer za evropska pitanja Bujar Osmani razgovarao sa grčkim ministrom spoljnih poslova Nikosom Kodžijašom. Nakon susreta, Osmani je rekao da je nema mnogo vremena i da se brzo treba naći rešenje. Ocenio je kako predstoji istorijska godina za zatvaranje spora i deblokiranje evroatlantske perspektive Makedonije.

"Mi očekujemo da će biti predloga, ali oni ne moraju biti Nimicovi, mogu i obe strane dati predlog ako ga imaju. Važno je da budemo proaktivni, da intenziviramo proces", naveo je Osmani.

Grčki novinari su pitali Osmanija da li je naziv "Nova Makedonija" prihvatljivo rešenje i da li u naziv države uopšte treba biti uključen termin Makedonija, ali on je odbio dati detalje o makedonskim pozicijama u pregovorima. O konkretnim imenima i predlozima objavljenim u medijima rekao je da su samo spekulacije:

"Mislim da u ovom trenutku nije vreme da idemo sa javnim objavljivanjem naših stavova, jer smo u nekoj početnoj fazi rešavanja problema. Ono što je važno je da smo mi posvećeni da nađemo rešenje i to da nađemo rešenje brzo. Ukoliko ne nađemo rešenje negde do aprila, mislim da ceo proces gubi smisao", konstatovao je Osmani.

Nova šansa za pregovore: Šef diplomatije Grčke Nikos Kocijas i premijer Makedonije Zoran Zaev

Prethodno je premijer Zoran Zaev u nekoliko navrata izrazio optimizam da bi Makedonija mogla dobiti poziv za članstvo u NATO-u u prvoj polovini ove godine. Optimizam zasniva na spremnosti obe strane da bez predrasuda razgovaraju o svim pitanjima.

Ovih dana je i grčki premijer Aleksis Cipras izjavio da je optimist u pogledu rešenja spora o imenu. Grčki mediji pišu da se očekuje susret Zaev - Cipras ovog meseca u Davosu, gde obojica trebaju prisustvovati Svetskom ekonomskom forumu.

U međuvremenu, i u Grčkoj i u Makedoniji su sve aktivnije grupacije i udruženja koje su protiv kompromisa u ovom sporu. Za vreme susreta Osmanija u grčkom ministarstvu, poslanici iz grčke ultradesničarske i nacionalističke partije Zlatna zora i njihove pristalice protestovali su pred zgradom, noseći transparente sa natpisima "Makedonija je grčka".

U Makedoniji nekoliko, kako se predstavljaju, patriotskih udruženja, izdalo proglas u kome pozivaju sve Makedonce na otpor i neposlušnost protiv, kako kažu, promene imena države i identiteta nacije. U nekim gradovima su postavljeni bilbordi sa porukama da se ne prihvata promena naziva države i identiteta.