Sovjetski grafiti ispod njemačke šume

Vojnici iz cijelog Sovjetskog Saveza ostavili su trag na zidovima strogo tajnog objekta, kojeg su izgradili nacisti.

Ovi grafiti, duboko ispod njemačke šume, malo su poznati ostatak sovjetske prisutnosti u srcu Europe.

Grafiti se nalaze ispod nekada tajnog nacističkog komunikacijskog centra u šumi u blizini Zossena, oko 35 kilometara južno od Berlina.

Gore prikazana zgrada jedna je od nekoliko betonskih građevina u blizini Zossena koje su nekoć skrivale nacistički komunikacijski centar kodnog imena Maybach.

Nacisti su dovršili gradilište Maybach (na fotografiji) neposredno prije Drugog svjetskog rata kako bi zaštitili vojnu komunikaciju.

Dok je središnja berlinska telefonska centrala lako mogla biti uništena u zračnim napadima, Maybach je koristio podzemne kablove i bio ojačan protiv takvih napada.

Osim toga, njegove nadzemne strukture bile su prerušene u velike seoske kuće.

Nakon što su Sovjeti zauzeli Berlin 1945. godine, uništili su većinu nacističkih objekata oko Zossena, ali jedno mjesto - poznato kao bunker Zeppelin, koje je s Maybachom bilo povezano podzemnim tunelima - ostalo je uglavnom netaknuto.

Na gornjoj fotografiji prikazan je jedan od ulaza u bunker iz doba nacizma.

S rastom napetosti u utrci u nuklearnom naoružanju 1950-ih i 60-ih godina, Kremlj je ponovno otvorio bunker Zeppelin kao vojno-obavještajnu bazu i opremio ga u slučaju nuklearnog napada.

Ova dvije tone teška protuprovalna vrata sovjetske proizvodnje (fotografija iznad) postavljena su na ulaz koji su napravili nacisti.

Duboko pod zemljom dugi tuneli vode od bunkera Zeppelin do uništenog komunikacijskog objekta Maybach iz nacističke ere.

Danas su na mnogim mjestima vidljivi strojevi sovjetske proizvodnje.

Ova razvodna kutija ima upute na ruskom jeziku.

U najdubljoj točki bunkera, 18 metara pod zemljom, sovjetski zapovjednici preuredili su prostor u streljanu.

Sovjetske trupe bi, ostavljene bez nadzora, crtale ili pisale grafite po zidovima.

Većina grafita su imena gradova iz kojih su potekli vojnici. Na fotografiji iznad, vojnik je napisao "Kijev", koristeći ruski pravopis za tadašnji sovjetski ukrajinski grad.

Poznato je da su sovjetski vojnici 1945. prekrili grafitima berlinski Reichstag.

Drugi vojnici u bunkeru dodavali bi godine, možda bilježeći razdoblja svoje službe u Istočnoj Njemačkoj pod kontrolom komunista. Ovaj grafit navodi "Minsk 87-89."

Ovaj zid bilježi ruske gradove Orekhovo-Zujevo i Voronjež, a jedan je vojnik napisao "Staljingrad 75-77." (fotografija gore lijevo).

Staljingrad je bio mjesto ključne sovjetske pobjede nad nacističkim snagama 1943., ali je grad 1961. preimenovan u Volgograd.

"Ura!" napisao je jedan vojnik.

Imena gradova u današnjem Kazahstanu, Bjelorusiji, Ukrajini i Rusiji urezana su na ovaj zid.

Lokalni vodič priča da su trupe unutar bunkera bile gotovo u potpunosti u mraku kako su nemiri zahvatili Sovjetski Savez uoči njegovog konačnog raspada 1991.

Ova kosilica je jedna od nekoliko relikvija unutar bunkera koje su ostale nakon povlačenja ruskih snaga iz Njemačke 1994. godine.

Među zaostavštinama je i ova bista sovjetskog utemeljitelja Vladimira Lenjina. Sada stoji na jednom od ulaza u bunker Zossen, postavljena uz zastavu neovisne Rusije.