Obeležena godišnjica zločina u Goraždevcu na Kosovu

Spomen obeležje žrtvama rata u Goraždevcu, na kome se nalaze i imena dece ubijene 13. avgusta 2003. godine.

Služenjem parastosa u Goraždevcu, kod Peći na Kosovu, obeležena je 21. godišnjica zločina u kome je iz automatskog oružja pucano na decu koja su se kupala na reci Bistrici.

Ubijen je dvanaestogodišnji Panto Dakić i devetnestgodišnji Ivan Jovović, dok su teško ranjeni Đorde Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogicević (12) i Dragana Srbljak (13).

Počinioci ovog zločina nikada nisu pronađeni, a EULEX (Misija EU za vladavinu prava) zvanično je prekinuo istragu krajem 2010. zbog nedostatka dokaza.

Kancelarija za Kosovo Vlade Srbije saopštila je povodom godišnjice zločina da je "sramota" međunarodnih misija što taj slučaj nije dobio sudski epilog.

"Za nama je više od dve decenije tugovanja za nastradalom srpskom decom u Goraždevcu i isto toliko godina uzaludnog očekivanja i nade da će taj zločin biti rasvetljen, a zločinci privedeni pravdi", piše u saopštenju od 13. avgusta.

UNMIK je nakon napada u Goraždevcu saopštio da je "nepoznat broj ljudi iz žbunja otvorio vatru iz 'kalašnjikova' na 50-ak dece i mladih, većinom Srba iz Goraždevca.

Policija Kosova je potom u okviru istrage saslušala 75 svedoka, među kojima i ranjene u napadu, te pretresla 100 kuća.

Predstavnici međunarodne zajednice su tada obećali da će "prevrnuti svaki kamen da pronađu počinioce", ali se to do danas nije dogodilo.

Bivši predsednik Kosova Hašim Tači je 2016. godine položio cveće na spomen obeležje žrtvama rata u Goraždevcu, na kome se nalaze i imena dece ubijene 13. avgusta 2003. godine.

Bivši predsednik Kosova Hašim Tači kod spomen obeležja žrtvama rata u Goraždevcu 2016. godine

Tači je tada zatražio od Državnog tužilaštva Kosova da posveti posebnu pažnju slučajevima koji se tiču zločina tokom i nakon rata na Kosovu 1999, a koji i dalje čekaju na odgovore.